Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Longtuberculose

Longen vormen een essentieel onderdeel van het menselijk lichaam. Door het bloed te voorzien van zuurstof blijven je organen goed functioneren. Helaas bestaan er een groot aantal longziektes die een gevaar vormen voor de gezondheid. Een daarvan is tuberculose (TBC). Wat is de oorzaak van deze ziekte, aan welke symptomen is het te herkennen en hoe behandel je het?

Wat is Longtuberculose?

Longtuberculose is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen tussen mensen. Door bijvoorbeeld te praten, hoesten, niezen en lachen komen er kleine druppeltjes in de lucht terecht. Op deze manier draagt een persoon met TBC de ziekte over aan een ander. Vooral wanneer je vaak in de buurt bent van een bepaald persoon is de kans op TBC groter. Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat de infectieziekte vaker wordt overgedragen via bekenden, zoals familie en vrienden, dan via onbekende personen.

Er zijn twee vormen van longtuberculose, namelijk:

  1. Gesloten tuberculose: Deze infectievorm is niet besmettelijk, en vormt geen gevaar voor anderen.
  2. Open tuberculose: Met deze vorm van TBC kun je wel besmet raken. Denk daarbij aan het overbrengen van druppeltjes door praten, hoesten, lachen en zingen.

Wereldwijd slachtoffers door TBC

Longtuberculose is een infectieziekte die wereldwijd helaas veel slachtoffers eist. Jaarlijks sterven bijna twee miljoen mensen aan TBC, met name in Afrikaanse landen, China en Brazilië. Wereldwijd sterven er ruim 6000 personen per dag aan TBC. Schokkende cijfers, die een wrange waarheid laten zien. Grote armoede en onhygiënische omstandigheden dragen bij aan het verspreiden van de infectieziekte.

Sterk of zwak afweersysteem

De eerste tuberculose besmetting werd vastgesteld in de negentiende eeuw. Sindsdien is er veel onderzoek naar verricht. Zo wordt het veroorzaakt door de Mycobacterium tuberculosis bacterie, in de volksmond beter bekend als de ‘tuberkelbacil’. Bijzonder genoeg raakt een groot deel van de mensen besmet met deze bacterie. Door een stevig afweersysteem ben je deze infectie meestal de baas. Dit geldt echter niet personen met een zwakkere gezondheid. Ongeveer 10 procent wordt daadwerkelijk ziek van de tuberkelbacil. Met de juiste behandeling kan een longinfectie binnen enkele maanden verholpen zijn.

Symptomen van longtuberculose

In België komt longtuberculose relatief weinig voor. Ongeveer 1100 mensen krijgen er jaarlijks mee te maken. De symptomen van de infectieziekte kunnen uiteenlopen. Over het algemeen gaan de alarmbellen rinkelen wanneer je constant moet hoesten, en daarbij ook bloed verliest. Ook zeer ernstige vermoeidheid en gewichtsverlies zijn tekenen dat het niet goed gaat met je gezondheid. Daarnaast kun je bij TBC last krijgen van koorts en verminderde eetlust. Het is verstandig om bij deze klachten zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Na de diagnose kun je zo snel mogelijk beginnen met behandelen.

Toename aantal TBC besmettingen

De kans dat je in België tuberculose oploopt is relatief klein. Door het toenemende toerisme dien je echter goed op te passen. Mensen reizen namelijk steeds vaker naar verre oorden als Indonesië, de Filipijnen, Columbia en Afghanistan. Daarmee neemt de kans op een longinfectie toe. Vervolgens brengen ze met het vliegtuig de infectie naar hun eigen land. Zodoende is er de afgelopen jaren een toename te zien van het aantal TBC besmettingen.

Getest op longtuberculose

Je kunt het beste meteen naar het ziekenhuis gaan wanneer je vermoedt een tuberculose besmetting onder de leden te hebben. In het ziekenhuis test men door middel van een röntgenfoto en de zogeheten Mantoux-test of er sprake is van een longinfectie. Tijdens de Mantoux-test krijg je een onderdeel van de tuberkelbacil onder je huid ingespoten. Dit betreft tuberculine, en zorgt voor een reactie van je lichaam. Wanneer je huid na een paar dagen rood opzwelt maakt je lichaam afweerstoffen aan tegen de tuberkelbacil. Dit geeft aan dat je de TBC-bacterie bij je draagt. Het kan ook zijn dat je de bacterie enige tijd onopgemerkt hebt gehad, of juist dat je ertegen gevaccineerd bent.

Slijmonderzoek en behandeling

Naast het vaststellen van longtuberculose onderzoeken de dokteren ook welke mogelijke versie van TBC je onder de leden hebt. Er is er namelijk open tuberculose en gesloten tuberculose. De eerstgenoemde versie is besmettelijk,, en dus gevaarlijk voor andere personen. Het onderzoek vindt plaats door opgehoest slijm te onderzoeken op bacteriën. Bij open tuberculose dienen ook je familie- en vrienden onderzocht te worden. Op die manier wordt de kans op verdere besmetting verkleint.

Na de diagnose longtuberculose hoef je in België weinig te vrezen. Wel kost het tijd om te genezen. Je begint meteen aan een kuur met verschillende antibiotica. Deze behandeling neemt minimaal een halfjaar in beslag. Daarbij is het belangrijk om de medicatie altijd op tijd in te nemen.

Niets gevonden