Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontsteking van de Keelamandelen Behandelen

Olivier
4 min read

Een ontsteking van de keelamandelen wordt ook wel tonsillitis genoemd en het betreft een aandoening die voornamelijk voorkomt bij kinderen en vaak gepaard gaat met een infectie in en rond de keel, ook wel een keelontsteking genoemd.

Op deze pagina lees je meer over een ontsteking in de keelamandelen en de behandeling van deze ontsteking. Heb je op dit moment te maken met een ontsteking van de keelamandelen en wil je meer weten over jouw medische probleem? Dan is het doornemen van de informatie op deze pagina zeker een aanrader.

De oorzaken van een ontsteking van de keelamandelen

Een ontsteking van de keelamandelen wordt doorgaans veroorzaakt door virussen, maar kan ook veroorzaakt worden door een bacterie. In de meeste gevallen wordt het virus of de bacterie via de lucht overgebracht in minuscule druppeltjes, waarna de keel besmet kan worden. Soms komt de besmetting in de keel via voorwerpen, maar dit komt niet zo vaak voor. Tot slot kun je ook te maken krijgen met een ontsteking van de keelamandelen door de ziekte van Pfeiffer.

De symptomen van een ontsteking van de keelamandelen

Een belangrijke klacht die je hebt als de keelamandelen ontstoken zijn, is keelpijn. Je hebt meer moeite om te slikken, de stem is hees en je hebt last van een algeheel gevoel van ziek zijn (algehele malaise). Eventueel heb je last van koorts, hoofdpijn en een verminderde eetlust. Vaak zijn de lymfeklieren in de hals en bij de kaak pijnlijk en ietwat gezwollen.

De diagnose van een ontsteking van de keelamandelen

Als je de mond open doet en met een lampje in de mond schijnt, kun je de keelamandelen goed zien. Zijn de keelamandelen ontstoken, dan zijn de amandelen gezwollen en vuurrood. Eventueel hebben de amandelen witte plekjes, die op de vuurrode achtergrond extra goed opvallen. Ziet de dokter dat de amandelen gezwollen en rood zijn (eventueel met witte plekjes), dan is er vaak geen aanvullend onderzoek nodig. Enkel als er sprake is van een verdenking op de ziekte van Pfeiffer of als de ontsteking heel ernstig is, kan er aanvullend bloedonderzoek gedaan worden om te achterhalen wat er met je aan de hand is.

In de meeste gevallen is het niet nodig een bloedonderzoek te ondergaan. Je gaat naar de dokter, hij of zij kijkt met een lampje in je mond en kan meteen zien of je te maken hebt met een ontsteking.

De behandeling van een ontsteking van de keelamandelen

In de meeste gevallen verdwijnen de klachten van een ontsteking van de keelamandelen vanzelf binnen enkele dagen tot maximaal een week. Er wordt dan ook meestal geen behandeling gestart om de ontsteking te laten verdwijnen, want dit is vaak niet nodig.
Er zijn enkele dingen die je kunt doen om de klachten van de keelontsteking te verminderen, namelijk:

  • Koude vloeistoffen drinken. Door koele dranken te drinken, wordt de keel wat verkoeld en kan de ontsteking iets minder worden.
  • Een waterijsje eten, want dit verkoelt de keel.
  • Zachte voeding eten in plaats van vaste voeding nemen, zodat de keel minder beschadigd kan worden door het doorslikken van voedingsmiddelen.
  • Gorgelen met warm zout water. Dit helpt niet bij iedereen, maar kan zeker bij sommige mensen wel helpen. Door het eens te proberen, kom je er vanzelf achter of het ook bij jou werkt.
  • Voldoende rust nemen. Ga even niet naar je werk of naar school, maar probeer zo veel mogelijk energie te sparen die je lichaam kan gebruiken om het virus of de bacterie te bestrijden.

Heb je echt veel last van keelpijn, dan kun je de pijnklachten onderdrukken door een paracetamol te nemen. Je kunt ook andere pijnstillers nemen, maar het is wel belangrijk om een pijnstiller te nemen die ook koortswerend werkt. Door een pijnstiller te nemen die koortswerend werkt, kun je dit symptoom van de ontsteking namelijk ook meteen aanpakken.

Is de infectie ernstig of bestaat het vermoeden dat de infectie veroorzaakt is door bacteriën, dan kan de huisarts in sommige gevallen antibiotica voorschrijven. Komt de ontsteking steeds terug of veroorzaakt de ontsteking verwikkelingen, dan kan er overgegaan worden tot een operatieve verwijdering van de keelamandelen. Dit wordt echter niet zomaar gedaan, maar alleen als de ontsteking steeds terugkomt en/of voor ernstige klachten zorgt. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…