Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen hoofdpijn

Olivier
5 min read

Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende vormen aan kan nemen. Je hebt bonzende hoofdpijn en stekende hoofdpijn, hoofdpijn die licht van aard is en hoofdpijn die als ‘knallend’ gedefinieerd wordt, hoofdpijn die zich uitsluitend links of rechts voordoet en hoofdpijn die overal zit, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Van welke soort hoofdpijn je ook last hebt, feit is dat het knap vervelend is. Het doet niet alleen pijn, maar zorgt er ook nog eens voor dat je in je handelen flink beperkt wordt.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat mensen die geregeld last hebben van hoofdpijn willen weten hoe ze de klacht kunnen verminderen, als ze er eenmaal last van hebben, en, misschien nog wel belangrijker, hoe ze de klacht in het vervolg kunnen vermijden. Beide vragen zijn echter vrij lastig om direct te beantwoorden, daar de oorzaak van de hoofdpijn van persoon tot persoon kan verschillen en dus ook de benaderingswijze. Toch hebben wij in dit artikel geprobeerd om een compleet beeld te geven van de manieren waarop hoofdpijn tegen kan worden gegaan. Zowel preventief als repressief. De lezer kan op die manier zelf kijken welke tips en adviezen hij ter harte neemt en welke hij naast zich neerlegt.

Preventieve maatregelen tegen hoofdpijn

Als je wel een last hebt van hoofdpijn, wat ongetwijfeld het geval is (iedereen heeft er eigenlijk wel eens last van), dan heb je waarschijnlijk ook wel eens gedacht: dit wil ik echt niet weer hebben. Nu is hoofdpijn natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, zeker in het geval van bepaalde acute vormen die te maken hebben met letsel of een externe ziekte, maar je kunt de kans dat je er door gegrepen wordt wel aanzienlijk verkleinen. Dat doe je op de volgende manieren.

Als hoofdpijn voorkomt zonder noemenswaardige andere klachten, is dat meer dan eens het gevolg van te veel stress, juist te weinig rust en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid. Preventieve maatregelen tegen hoofdpijn zijn er dan ook vaak op toegespitst om hier verandering in aan te brengen. Stress kan bijvoorbeeld verminderd worden door vaker ontspannende activiteiten te ondernemen, activiteiten waarbij de gedachten even verzet kunnen worden. Je kunt hierbij denken aan een simpel maar ontspannend warm bad, maar ook bijvoorbeeld aan een dagje uit met vrienden of familie. Wat bij voldoende rust vooral ook belangrijk is, is dat je genoeg slaapt. Natuurlijk is dit in een druk bestaan niet altijd even gemakkelijk, maar door jezelf één bepaald ritme aan te leren, gaat dit vaak al een stuk gemakkelijker af. Uiteindelijk zorgen deze twee punten ervoor dat je je een stuk fitter voelt, wat één van de bronnen voor het krijgen van hoofdpijn wegneemt.

Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn te weinig frisse lucht in de omgeving. Zorg er dus voor dat er in de ruimte waar je werkt altijd een raampje open staat of er op een andere manier een goede ventilatie is. Uiteraard kun je ook zo af en toe even naar buiten gaan om een frisse neus te halen, iets wat natuurlijk überhaupt gezond is. Wat verder erg belangrijk voor je gezondheid is, is natuurlijk wat je eet en drinkt. Ook op hoofdpijn is eten en drinken van grote invloed. Daarbij gaat het er vooral om dat je bepaalde dingen beter kunt mijden, omdat ze hoofdpijn uit kunnen lokken. Uiteraard is alcohol één van deze middelen. Daarnaast kunnen ook de voedingsmiddelen met veel cafeïne, zoals koffie en chocola, ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Als je gevoelig bent voor hoofdpijn, kun je dit dan ook maar beter mijden.

Middelen tegen hoofdpijn

Als de hoofdpijn je toch te pakken heeft, wil je er natuurlijk wat aan doen. Dit kan op verschillende manieren. Hierbij kan het gaan om echte medicijnen, maar ook om gewone, simpele adviezen. Bij die laatste adviezen beginnen we door er enkele van op een rijtje te zetten:

  • Ga even een uurtje liggen, als je de hoofdpijn op voelt komen
  • Drink een paar koppen thee
  • Ga een stukje wandelen in de frisse lucht

Helpt dit allemaal niet, dan kun je besluiten om pijnstillers te nemen. Ibuprofen en paracetamol zijn hier voorbeelden van. Blijven ook dan de klachten echter nog, dan is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je eventueel ook bepaalde medicijnen aanraden. Wanneer hij de diagnose stelt dat je last hebt van clusterhoofdpijn, dan kan hij je bijvoorbeeld medicijnen geven die de bloedvaten vernauwen tijdens een aanval. Heb je daarentegen last van migraine, dan zal hij je medicijnen voorschrijven die juist tegen dat type hoofdpijn helpen of een aanval ervan weten te voorkomen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…