Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Maar sommige mensen ondervinden er structureel last van. Hoofdpijn kan het gevolg zijn van heel veel verschillende oorzaken. Een verkoudheid of griep, maar ook stress en de maandelijkse menstruatie kunnen allemaal leiden tot hoofdpijn. Merk je dat je hoofdpijn steeds maar weer terugkeert, dan is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan. En dan is het vooral handig om van te voren een hoofdpijndagboek bij te houden.
Hoofdpijndagboek
Meestal is het niet meteen duidelijk welke vorm van hoofdpijn je hebt. De huisarts kan dat niet meteen bepalen. Daarom is het slim om voor je zelf een hoofdpijndagboek bij te houden. Dat kan dan een goed hulpmiddel zijn bij het stellen van de diagnose. In dit hoofdpijndagboek schrijf je per dag alles op over je hoofdpijn. Dat kan natuurlijk gewoon ouderwets op papier, in een schriftje of boekje. Maar bijhouden in je computer kan net zo goed. En wat schrijf je dan allemaal op? Nou, gewoon dus alles. En dan niet vergeten ook op te schrijven wanneer je geen hoofdpijn had. En bedenk dan meteen hoe dat kwam en wat je toen precies gedaan hebt.
Heel belangrijk om te noteren in je hoofdpijndagboek is natuurlijk de aard van je klachten. Begon het plotseling, of geleidelijk? En had je dan last van tintelingen, was je misselijk? Of kreeg je flitsen voor je ogen, of misschien iets heel anders? En hoe voelde die hoofdpijn? Er zijn namelijk veel manieren om je hoofdpijn te omschrijven. Het kan stekend aanvoelen, maar ook zeurend, bonzend of kloppend. Misschien heb je wel een heel andere beschrijving die het beter aangeeft. En waar zat die pijn dan precies?
Hoe erg is de hoofdpijn?
Je kunt je hoofdpijn een cijfer geven. Herinner je het puntensysteem van school nog? Lichte hoofdpijn geef je gewoon het cijfer 1. En hoe erger de pijn is hoe hoger het cijfer wordt. Heel ernstige hoofdpijn krijgt zo het cijfer 10. Geef dan ook meteen aan of je hoofdpijn een sterke invloed heeft op je dagelijks doen en laten.
Hoofdpijn door de dag heen
Wanneer is de hoofdpijn het ergst? In de morgen? Of is het juist ’s avonds heftiger? Beschrijf ook dit zo uitgebreid mogelijk. Bedenk ook in welke situatie de hoofdpijn begon? Waar hield je je mee bezig. Was je iets speciaals aan het doen? Misschien had je net iets gedronken of zat je te eten.
Beïnvloeding van de hoofdpijn
Beschrijf goed wat je allemaal al gedaan hebt om je vervelende hoofdpijn te verminderen. En hielp dat, had het effect? Als je het dagboek goed bij houdt, wordt vaak al voor je zelf duidelijk welke factoren bij jou de hoofdpijn oproepen. En ook wat je er aan kan doen om het te voorkomen of in ieder geval te laten verminderen. Als dat niet het geval is, maak dan een afspraak met je huisarts om je dagboek te bespreken. Zodat jullie samen kunnen uitzoeken om welke hoofdpijn het in jouw specifieke geval gaat en wat daarvoor de beste remedie is.
Het is handig, voor het stellen van de juiste diagnose, om zoveel mogelijk kenmerken te vermelden over jouw hoofdpijn. Beschrijf daarom ook de dingen die er volgens jou helemaal niets mee te maken hebben. De dag van de week, had je vakantie, waren er feestjes. Maar ook of je last had van een heftige menstruatie en zo.
Wanneer moet je zeker naar de huisarts?
Als de hoofdpijn blijft bestaan terwijl je er echt van alles aan gedaan hebt om hem te verminderen moet je zeker een afspraak maken met je huisarts. Ook als je meer dan twee aanvallen per maand hebt of als de hoofdpijn heel heftig is en je je erg ziek voelt. Ook als je een ongeluk hebt gehad en de hoofdpijn daarna is ontstaan moet je zeker de huisarts spreken. Als de hoofdpijn al voor het ontbijt ontstaan en je daarbij ook moet overgeven is het ook zeker raadzaam direct de arts te bellen. En zeker ook als je normaal nooit hoofdpijn hebt en nu opeens heel heftige hoofdpijn voelt moet je met spoed naar de huisarts bellen.
Migraineaanval
Een van de belangrijkste kenmerken van migraine is dat de kloppende, heftige, zware of bonzende hoofdpijn in aanvallen komt. En dat het dan ook nog eens dagen kan duren als deze hoofdpijn niet behandeld wordt. Veel migrainepatiënten voelen kort tevoren aan dat er een aanval komt. Deze waarschuwingsseinen in het begin van de aanval kunnen echt heel verschillend zijn: Stemmingsveranderingen (geïrriteerd, neerslachtig of juist opgewekt). Maar ook gedragsveranderingen: rustig of juist heel druk.
Ben je overgevoelig voor prikkels (geluiden, fel licht of indringende geuren). Heb je last van een verstoorde slaap of moet je heel vaak geeuwen. Houd je vocht vast (en dan vooral in enkels of vingers) of heb je een stijve of pijnlijke nek. En misschien trek in specifieke voedingsmiddelen. De volgende fase (de Aurafasez genoemd) heeft ook heel specifiek kenmerken. Vaak komen deze maar langzaam op gang. En ze komen ook niet bij iedereen voor. Ze gaan wel altijd helemaal over. Je ziet dan sterretjes, lichtflitsen of vlekken. Je kunt ook last hebben van uitval van gezichtsveld. Maar ook duidelijke tintelingen in je been, arm of gezicht. Soms zelf geheel uitval of een doof gevoel. Daarnaast is ook moeite met spreken een van de kenmerken.