Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Medicijnafhankelijke hoofdpijn: Symptomen & Behandelen

Olivier
5 min read

Heb je last van hoofdpijn? Dan gebruik je meestal een medicijn om deze pijn tegen te gaan. Echter, er is ook een soort hoofdpijn die juist weer ontstaat door het (veelvuldig) gebruik van medicijnen tegen hoofdpijn, dit wordt ook wel medicijnafhankelijke hoofdpijn genoemd.

Medicijnafhankelijke hoofdpijn komt vooral voor bij mensen die veelvuldig pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, gebruiken. Deze medicijnen slikken ze weer om migraine of spanningshoofdpijn te verminderen. Het gevolg hiervan is hoofdpijn.

Symptomen van Medicijnafhankelijke hoofdpijn

Medicijnafhankelijke hoofdpijn is een chronische hoofdpijn. Deze is altijd zeurend aanwezig en er is geen patroon in te herkennen. De meeste mensen ontwaken

’s ochtends al met pijn in het hoofd of ze worden er ‘s nachts mee wakker. Om de dag goed door te komen of te kunnen slapen, nemen ze dan snel weer een nieuwe pijnstiller. Door de veelvuldige inname werkt deze medicatie niet meer of onvoldoende. Hierdoor heb je nog meer medicijnen nodig en kom je in een neerwaartse spiraal terecht van veel hoofdpijn en medicijnen slikken.

  • De medicijnen tegen hoofdpijn kunnen helpen om je werk te blijven doen en om de dagelijkse activiteiten uit te voeren. Door de afhankelijkheid van de pijnstillers kun je weer last krijgen van gevoelens als
  • Depressiviteit: de medicijnen helpen steeds minder en je denkt dat het nooit meer goed komt
  • Angst: je bent bang dat je zonder de medicijnen niet meer kunt functioneren
  • Schaamte: je schaamt je voor de hoeveelheid pillen die je slikt
  • Nerveus: als je geen pijnstillers bij je hebt, word je nerveus. Je weet dan niet hoe je de dag doorkomt

Aangezien hoofdpijn niet zichtbaar is en ook vaak als een smoesje wordt gebruikt, kan je ook het idee krijgen dat mensen je niet geloven. Dit geeft een gevoel van boosheid, onmacht en verdriet.

Hoe kom je ervan af?

De enige manier om uit deze vervelende vicieuze cirkel te komen, is door te stoppen met de medicijnen. Dit is natuurlijk erg moeilijk. Vooral als je een migrainepatiënt bent. Het is dus makkelijker gezegd dan gedaan. Het beste is om in één keer met alle pillen te stoppen, in plaats van de inname af te bouwen. De eerste dagen of weken zal je veel last hebben van ontwenningsverschijnselen. Waarschijnlijk ga je je de eerste dagen nog slechter voelen dan voordat je stopte. Bekende ontwenningsverschijnselen zijn stemmingsproblemen, meer hoofdpijn, moeheid en slaapstoornissen. Aangezien de eerste dagen behoorlijk zwaar zijn, is het een advies om dan niet te werken en hulp in huis te regelen. Het kan zeker twee maanden duren voordat alle stoffen uit het lichaam zijn.

Toch verloopt het ontwenningsproces bij ieder mens weer anders. Het kan ook heel goed zijn, dat je weinig last hebt van ontwenningsverschijnselen en al snel weer op de been bent.

Echter, voor het gros van de mensen is het stoppen met de medicijnen niet makkelijk. Het is dan ook erg belangrijk dat je de eerste weken steun krijgt van je familie, gezin en vrienden. Breng ze op de hoogte van je plan en leg ze uit waarom het zo belangrijk is dat ze je steunen.

Vraag om begeleiding

Als je gaat stoppen met de medicijnen is het tevens ook een advies om de huisarts om begeleiding te vragen. Vooral als de hoofdpijn in de eerste weken toeneemt, is de verleiding groot om toch weer een pijnstiller in te nemen. Een begeleider kan je steun geven en een terugval voorkomen. Bij de meeste mensen lukt het om van de medicijnen af te komen. Zij hebben dan ook geen last meer van medicijn afhankelijke hoofdpijn. Ben je van de medicijnen af? Dan is het wel een aanrader om goed op je medicijngebruik te blijven letten. Er is namelijk gebleken dat eenderde van de mensen die zijn ‘afgekickt’ uiteindelijk toch weer teveel pijnstillers slikken.

Medicijnafhankelijke hoofdpijn voorkomen

Natuurlijk is het voorkomen van medicijnafhankelijke hoofdpijn nog veel beter. Dit kan je doen door je aan de volgende regels te houden:

  • Slik niet vaker dan 2 of 3 dagen per week of 10 dagen per maand triptanen
  • Slik niet meer dan 3 dagen per week of 15 dagen per maand een pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen
  • Het is beter om op één dag 3 pijnstillers te nemen, dan op drie dagen 1 pijnstiller
  • Kies voor enkelvoudige medicijnen, zoals gewone paracetamol zonder codeïne
  • Gebruik zo min mogelijk ergotamine
  • Drink niet te veel cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee, ijsthee en energiedrank.

Heb je steeds last van een zeurende hoofdpijn en ben je bang dat je te veel medicijnen inneemt? Dan is het een tip om een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin kan je een aantal weken de hoofdpijndagen en hoofdpijnvrije dagen bijhouden. Dit dagboek geeft je arts een goede indruk van het type hoofdpijn dat je hebt. Hij of zij kan dan een goede diagnose stellen en een behandelingsplan opstellen.  

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…