Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn winterhanden?

Camille
4 min read

Wanneer het koud is stuurt je lichaam extra bloed naar je ledenmaten om deze op te warmen, normaal gesproken zouden je bloedvaten dus verwijden om het bloed goed te laten doorstromen. Echter wanneer het koud is blijven de kleine vloedvaatjes vaak vernauwd en kan het bloed er niet goed door. Hierdoor krijg je last van irritatie, jeuk, rode of paarse vlekken en soms zelfs pijn. Ook andere delen van het lichaam zoals voeten, oren en neus zijn bevattelijk voor dit probleem.

Veel mensen hebben hier elke winter weer last van, echter zijn sommige er gevoeliger voor dan anderen. Als jij ook last hebt van winterhanden kun je de volgende tips proberen om je klachten te verminderen.

Tips tegen winterhanden

Om de kans op winterhanden (en andere lichaamsdelen) te verkleinen kun je een aantal dingen doen. Jammer genoeg is het niet mogelijk om je te garanderen dat je nooit meer last van pijnlijke handen, voeten, oren of neus zult hebben wanneer het koud is.

Bescherm je handen en voeten zo goed mogelijk tegen de kou. Draag warme sokken, dichte schoenen of laarzen, handschoenen… Alles dat helpt om je lichaam warm te houden. Draag geen sokken met een strakke elastiek of die iets te klein zijn, het is belangrijk dat je bloedsomloop niet afgekneld wordt. Neem daarom ook nooit te strakke schoenen. Heb je erge last van koude voeten? Neem dan laarzen die gevoerd zijn met schapenwol, dit zorgt ervoor dat je voeten goed warm blijven.

Bescherm je handen zo veel mogelijk met handschoenen en doe je handen in je jaszakken indien dit mogelijk is, vooral wanneer er een koude wind staat helpt dit om je handen te beschermen. Om je oren warm te houden kun je een muts of oorwarmers opzetten. Heb je lang haar? Laat dit dan over je oren hangen aangezien dit ook al een beetje beschermt.

Je huid soepel houden maakt de kans op klachten van winterhanden en tenen kleiner. Een droge huid raakt snel beschadigd waardoor je nog meer irritatie of pijn krijgt. Je hebt vast wel eens gemerkt dat de huid van je handen uitdroogt wanneer het koud is, je ziet dan een soort van kleine scheurtjes in het buitenste velletje. Om dit te voorkomen is het belangrijk je handen, voeten, neus en oren goed in te smeren met crème. Gebruik speciale hand-, voeten- of gezichtscrème of neem wat vaseline of andere vette crème. Als je dit doet voor je de kou in gaat zal de kans op pijnlijke winterhanden kleiner zijn

Blijf je klachten houden? Dan kun je advies vragen aan je huisarts of apotheker, er bestaan namelijk middeltjes om de doorbloeding te verbeteren waardoor je minder last zult hebben van winterhanden of wintertenen.

Wat te doen als je toch last van winterhanden of tenen hebt?

Warm je voeten of handen nooit te fanatiek op wanneer je thuis komt met pijn. Wanneer je ze bijvoorbeeld onder erg warm water houdt of op een hete kachel legt kan je huid nog meer beschadigen en zul je meer pijn hebben. Heb je wintervoeten? Doe dan een schoon paar sokken aan wanneer je thuis komt en leg een warme deken over je voeten om ze langzaam op te warmen. Je handen kun je opwarmen door ook deze onder een deken te houden. Wanneer de pijn wat minder is kun je een warm bad of een douche nemen om je hele lichaam weer op te warmen. Het is beter dit niet te doen wanneer je nog aan het rillen bent van de kou.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…