Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is sinusitis?

Camille
4 min read

Sinusitis, ook wel bijholte- of voorhoofdholte ontsteking genoemd, is een ontsteking van de holtes die rondom je neus zitten. De meeste mensen krijgen hier last van wanneer ze zwaar verkouden zijn, maar er bestaat ook chronische sinusitis. Dit laatste kan verschillende oorzaken hebben, zoals onder andere een allergie, een schimmel of de verkeerde stand van bepaalde delen in de neus.

Wat zijn de symptomen van sinusitis?

De meest voorkomende symptomen zijn pijn in het voorhoofd, rondom de ogen en in de bovenkaken. Ook een drukkend gevoel in het hoofd kan een symptoom zijn. Deze druk en pijn worden vaak erger wanneer men bukt.

Naar de huisarts gaan met sinusitis?

Wanneer je denkt sinusitis te hebben hoef je niet meteen naar de huisarts. Echter kan dit wel verstandig zijn wanneer jonge kinderen klachten hebben, of andere mensen met een lage weerstand. Ook wanneer de sinusitis klachten erg lang duren kan het verstandig zijn bij de huisarts langs te gaan.

Wat te doen tegen sinusitis?

Om zo snel mogelijk van je bijholteontsteking af te komen kun je dezelfde tips volgen als tegen een verkoudheid. Zo kun je neusdruppels en spray gebruiken om je neus, en dus ook de andere holtes, te openen. Op deze manier verwijder je de afvalproducten uit je holtes en is de ontsteking meestal binnen één of twee weken over.

Neusdruppels die niet bestaan uit alleen zout en water zijn niet bedoeld om vaak en langdurig te gebruiken. Lees daarom altijd de bijsluiter en gebruik de druppels of spray niet vaker en langer dan aangegeven. Een andere manier om je holtes als het ware schoon te maken is stomen. Neem een speciaal stoombadje, verkrijgbaar bij de apotheek, of een grote kom en een theedoek. Vul de kom met kokend water en ga hiermee aan tafel zitten met je hoofd boven de kom. Leg nu een theedoek over je hoofd en adem rustig in door de neus, en uit door de mond. Je kunt wat VapoRub of essentiële olie toevoegen aan het water voor extra effect.

Aangezien kinderen het vaak niet fijn vinden om op deze manier te stomen kun je de douche op heet water zetten en hiermee de badkamer vullen met stoom. Ga nu even met je kind spelen op de badkamer vloer. Je kunt ze ook meenemen onder een warme douche of in een warm bad.

Om je lichaam sterk te houden en dus zo snel mogelijk beter te worden is het natuurlijk, zoals altijd, belangrijk om genoeg water te drinken. Het beste drink je dit op kamertemperatuur. Ben je al dat water even zat? Neem dan een lekkere kop (groenten)soep of wat yoghurt. Ook een appel of een stukje komkommer helpt je genoeg vocht binnen te krijgen. Ook zijn deze dingen licht op de maag, wat fijn is als je je ziek voelt.

Probeer zoveel mogelijk fruit en groenten binnen te krijgen om je vitaminen levels op pijl te houden. Heb je keelpijn of is het kauwen erg vermoeiend? Maak dan puree of soep van je groenten, en maak lekkere fruit smoothies; deze zijn makkelijker te eten / drinken wanneer je ziek bent.

Woon je vlak bij zee of op het platteland? Kleed je dan warm aan en ga even naar buiten om wat schone, frisse lucht in te ademen. Wanneer het koud is zal je neus waarschijnlijk vanzelf gaan lopen, de zoute zeelucht helpt hier ook goed bij. Geen fut om naar buiten te gaan? Zet dan minimaal 10 minuten per dag je raam open zodat er genoeg frisse lucht binnen komt.

Wat te doen tegen pijn door sinusitis?

Heb je erg veel pijn waardoor je bijvoorbeeld niet kunt slapen? Dan kun je een pijnstiller innemen (lees altijd de bijsluiter). Je klachten zullen even minder worden maar vergeet niet dat je je sinusitis hiermee niet behandeld. Blijf dus rustig aan doen en volg bovenstaande tips op.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…