Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kriebel in de keel

Camille
4 min read

Een kriebel in je keel is vaak erg vervelend en kan je de hele dag bezig houden. Soms blijf je maar proberen te hoesten om de kriebel weg te krijgen zonder al te veel succes, ook water drinken wil niet altijd helpen… Om je te helpen begrijpen waar de kriebel in je keel vandaan komt, en hoe je er zo snel mogelijk van af komt geven je we hier wat handige tips.

Waar komt de kriebel in je keel vandaag?

Wanneer je een kriebel in je keel voelt is dit vaak de consequentie van een irritatie. Deze kan ontstaan na veel te hebben gepraat of geroepen maar ook oorzaken van buitenaf kunnen je keel irriteren. Wanneer je iets in je huis aan het verbouwen bent bijvoorbeeld ontstaat er veel stof dat slecht is voor je keel, vooraal wanneer de ruimte slecht geventileerd is. Ook airconditioning in een gebouw of in de auto kan voor een kriebelende keel zorgen. Maar natuurlijk zijn er ook andere dingen die voor een kriebelende keel kunnen zorgen zoals bijvoorbeeld roken of bepaalde allergieën.

Maar de meest voorkomende oorzaken van een kriebel in de keel zijn toch wel een verkoudheid, griepvirus of keelontsteking. Hierdoor voel je je al niet lekker, en als je dan ook nog eens de hele dag een kriebel in je keel hebt wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af zijn.

Wat kun je doen tegen kriebelhoest?

Het is niet altijd mogelijk om totaal van je kriebelhoest af te komen wanneer deze tijdens je verkoudheid bijvoorbeeld ontstaat. Je keel voelt dan weer normaal zodra de verkoudheid over is. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kriebel te verlichten.

  1. Begin met genoeg water te drinken, wacht niet tot je dorst hebt maar neem regelmatig een slok. Ben je veel onderweg? Zorg dan dat je altijd een flesje water in je tas of auto hebt. Wanneer je een hoestbui krijgt kun je deze verminderen door een paar slokjes water te nemen, neem niet al te grote slokken want dan kun je je verslikken door het hoesten.
  2. Probeer zoveel mogelijk door je neus te ademen om je keel niet al te veel te prikkelen. Als je neus dicht zit door je verkoudheid probeer deze dan te openen doormiddel van neusspray of andere middeltjes.
  3. Een theelepel honing eten of door je thee doen zal je keel verzachten en de kriebel verminderen. In het geval je thee drinkt, zorg er dan voor dat deze niet al te heet is aangezien je keel al erg gevoelig is en dat dus niet persé prettig voelt.
  4. Wanneer je niet weet waarom je keel kriebelt ga dan na of er mensen om je heen roken, of je ergens allergisch voor bent, of je in een stoffige ruimte bent… Wanneer je er achter bent gekomen wat de oorzaak is, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden. Als je familie leden of vrienden in je huis roken vraag ze voortaan om dit buiten te doen.
  5. Zet de airco in je auto of kantoor lager of uit, stop met roken indien mogelijk, of probeer te minderen.
  6. Zorg ervoor dat je alle ruimtes in je huis maar ook eventueel op kantoor elke dag minimaal 10 minuten laat luchten (ook wanneer er niet gerookt wordt).

Als het goed is helpen deze tips je kriebelende keel te verzachten. Iis dit niet het geval? Dan kun je een hoestdrank voor droge hoest gaan halen. Echter zijn deze ook niet altijd 100% efficiënt.

Wanneer moet je naar een dokter met je kriebelhoest?

Wanneer de oorzaak niet duidelijk is, dus wanneer je niet verkouden bent bijvoorbeeld kun je je huisarts raadplegen. Deze kan je helpen te bepalen wat de oorzaak van je kriebelende keel is.

Verder zijn er ook wat gevallen waarin je echt het beste gelijk contact op kunt nemen met je huisarts: wanneer je bloed ophoest, je langer dan 3 dagen koorts hebt, benauwd en kortademig bent of wanneer je symptomen van een longontsteking hebt of een bepaalde zieke hebt zoals diabetes, hartkwalen of een longaandoening waardoor je weerstand minder goed is.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…