Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Griep voorkomen

Camille
4 min read

Griep wordt veroorzaakt door een virus dat erg besmettelijk is. In de meeste gevallen is het hebben van griep niet gevaarlijk, echter krijgen sommige mensen complicaties waardoor ze in het ziekenhuis opgenomen worden. Dit gebeurt echter vooral bij mensen met een minder goed immuunsysteem, zoals ouderen, kleine kinderen en mensen met een ziekte.

Hoe raak je besmet met het griepvirus?

Wanneer je met iemand leeft die griep heeft is de kans groot dat jij het ook krijgt, vooral wanneer je bijvoorbeeld dezelfde deurklinken aanraakt. Ook in het openbaar vervoer, op het werk of op school raken veel mensen besmet. Wanneer je het virus inademt, na dat een besmet persoon heeft gepraat bijvoorbeeld, of wanneer je een bepaalde oppervlakte zoals een tafel aanraakt, kun je besmet raken en dus ziek worden.

Wat zijn de symptomen van griep?

Je zult je eerst moe voelen en spierpijn krijgen. Ook je huid kan gevoelig zijn wanneer je bijvoorbeeld je handen afdroogt. Vaak voel je je binnen een paar uur erg beroerd en dit is vaak ook het moment waarop de koorts optreed. Wanneer je geen verdere complicaties hebt kun je het beste gewoon thuis uitzieken. Blijf veel water drinken en doe rustig aan.

Hoe kun je griep voorkomen?

De beste manier om griep te voorkomen is doormiddel van vaccinatie. Echter verandert het griepvirus constant waardoor vaccinatie geen 100% garantie geeft dat je niet ziek wordt. Vooral ouderen, jonge kinderen en zieke mensen worden gevaccineerd. Dit is omdat zij een grotere kans lopen op complicaties wanneer ze griep krijgen.

Door je weerstand te verhogen heb je minder kans om ziek te worden. Word je toch ziek, dan kan je lichaam beter tegen het virus vechten en zul je sneller weer op de been zijn. Om je weerstand zo sterk mogelijk te maken is het belangrijk gezond te leven. Beweeg genoeg, drink elke dag minimaal 1,5 liter water (meer wanneer je ook sport) en eet zo gezond mogelijk. Veel fruit en groenten zullen je lichaam goed doen. Door genoeg te slapen heeft je lichaam genoeg energie om tegen het griepvirus te vechten, probeer dus nooit minder dan 6 uur per nacht te slapen. Heb je tijd om 8 uur te slapen? Doe dat dan vooral, je lichaam zal je dankbaar zijn.

Zoals hierboven beschreven is het griepvirus erg besmettelijk. Om de kans op ziek worden te verkleinen is het belangrijk regelmatig je handen te wassen met water en zeep, vooral waneer je het openbaar vervoer hebt genomen, een winkelmandje vast hebt gehouden etc. Een alcoholgel werkt ook goed om het griepvirus op je handen te doden, maar wanneer je toegang hebt tot water en zeep is dit goed genoeg. Zorg ervoor dat je ook goed tussen je vingers en onder je nagels wast, en vergeet vooral je polsen niet. Het is aangeraden om gedurende 30 seconden je handen in te smeren met zeep, zodat je alle delen van je vingers en ook je polsen goed wast.

Heeft iemand bij je in huis griep? Maak dan regelmatig alle deurklinken, keukengerei, trapleuningen, de wc etc. schoon. Was ook regelmatig je handen en blijf zo gezond mogelijk eten en veel water drinken om je weerstand op pijl te houden.

Iets waar veel mensen niet aan denken is hun telefoon. Je raakt een besmet oppervlak op je werk aan, hierna pak je je telefoon in je handen, je gaat je handen wassen en pakt daarna weer je telefoon op. Nu heb je dus weer het virus op je handen zitten. Maar wanneer je je telefoon tegen je oor houdt komt het virus ook dicht bij je mond en neus waardoor de kans op besmetting groot is. Maak dus regelmatig je telefoon, en het hoesje, schoon met een babydoekje bijvoorbeeld.

Conclusie

Je kunt er nooit 100% zeker van zijn dat je niet besmet raakt met het griepvirus, maar door deze simpele tips te volgen kun je de kans erop verkleinen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…