Je gebit verzorgen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en stevigheid van je tanden, het is gewoon ook veel hygiënischer. Wie zijn tanden niet verzorgt of niet juist reinigt, heeft kans op gaatjes, een slechte adem, uitvallende tanden en ontstoken tandvlees (parodontitis). Dit kan dan weer leiden tot ergere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. We leggen je uit waarom een goede mondhygiëne zo belangrijk is voor je gezondheid.
Twee maal zoveel kans op hartziekten
Meerdere Amerikaans onderzoeken hebben aangetoond dat een onverzorgde mondhygiëne kan leiden tot hartproblemen*. Je zou twee maal zoveel kans hebben op een hartaandoening als je de ‘tandvleesziekte’ of vaak ontstoken tandvlees hebt. Dit komt vooral omdat een slecht verzorgd tandvlees infecties met zich kan meebrengen, ook wel parodontitis genoemd. Wetenschappers veronderstellen dat de bacteriën die je tandvlees aantasten, ook een sterke invloed hebben op je hartgezondheid. Door te kauwen kunnen bacteriën in je bloed terecht komen en zo je bloedvaten en hart aantasten. Zo kan een infectie in de bloedwegen ontstaan en hartproblemen of zelfs een hartaanval veroorzaken*. Hetzelfde onderzoek wijst aan dat mensen met een hoog cholesterolgehalte in combinatie met parodontitis zelfs nog meer kans hebben op ernstige hartaandoeningen.
Een correcte mondhygiëne
Natuurlijk betekent éénmaal je tanden vergeten poetsen niet dat je tandvlees zal ontsteken of dat je meteen vatbaarder bent voor hartziekten. Langdurige slechte mondhygiëne en je tanden en tandvlees verwaarlozen daarentegen is erg slecht voor je algemene gezondheid op lange termijn. Tandvleesziekte of parodontitis is een ver gevorderde aantasting van het tandvlees. Je kan dit herkennen aan de volgende signalen: gezwollen, rood, pijnlijk en/of bloedend tandvlees, etter tussen de tanden, blaasjes in de mond, voortdurend een slechte adem, losse of uitvallende tanden,…
Het is dus belangrijk om regelmatig bij de tandarts op controle te gaan, ook preventief. Vertel je tandarts over eventuele pijn of bloedend tandvlees, ruikende adem, welke geneesmiddelen je neemt en je algemene gezondheidstoestand. Je tandarts moet zich houden aan het beroepsgeheim, dus alle medische informatie is vertrouwelijk.
Tanden poetsen bij kindjes
Kleine kinderen met melktandjes moeten vanaf het begin geleerd worden wat een goede mondhygiëne betekent voor hun gezondheid. Ook al vallen de melktandjes nog uit, de eerste tandjes helpen het kind met spraakontwikkeling, eten en kauwen. Melktanden beginnen uit te vallen rond de leeftijd van 5/6 jaar. Dit is het geschikte moment om nieuwe poetsgewoonten aan te leren. De laatste tanden vallen meestal uit wanneer je kindje 10/11 jaar is, maar dat verschilt bij elk kind. Leer je kindje goed poetsten vanaf het begin want ze nemen deze gewoonten over voor later. Gebruik een zachte tandenborstel om de tandjes en het tandvlees te ‘borstelen’. Vanaf de eerste tandjes gebruik je een aangepaste fluoridetandpasta (eventueel met een smaakje). Poets minstends 2 maal per dag en vermijd zoveel mogelijk gesuikerde producten. Het is slecht voor de gezondheid en kan gaatjes veroorzaken die infecties met zich kunnen meebrengen. Laat je pediater of huisarts ook regelmatig de tandjes van je kleintje controleren, vanaf 2 jaar is het aangeraden om twee maal per jaar op controle te gaan. Volwassen gaan best jaarlijks.
Je ziekenfonds helpt je bij de terugbetaling van tandartskosten. Dentalia, het aangepaste pakket van Partena dat specifiek tandverzorging dekt, kan tot €1.250 per jaar en per persoon tussenkomen in de kosten.
Bronnen:
- Humphrey, L.L., Fu, R., Buckley, D.I. et al. J GEN INTERN MED (2008) 23: 2079. https://doi.org/10.1007/s11606-008-0787-6
- http://www.dentistryiq.com/articles/2017/02/the-surprising-link-between-periodontal-disease-and-heart-health-what-dental-professionals-need-to-know.html