Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een goede mondhygiëne: de 5 basisregels

Camille
3 min read

Om je tanden sterk en gezond te houden, is een goede mondhygiëne onmisbaar. Een gezond gebit komt bovendien je hele gezondheid ten goede. In dit artikel lees je precies hoe je jouw tanden goed verzorgt.

1: 2×2

Poets je tanden dagelijks twee keer twee minuten. Dit doe je het beste na het ontbijt en ’s avonds voordat je naar bed gaat. Houd hierbij altijd minimaal twee minuten aan. Er zijn hiervoor speciale tandenpoetswekkertjes en tandenborstels te koop die na twee minuten een signaal geven.

2: De juiste tandpasta en fluoride

Om gaatjes te voorkomen, kan je het beste een tandpasta met fluoride gebruiken. Bij iedere poetsbeurt blijft er namelijk wat fluoride achter in het glazuur van je tanden. Dit zorgt ervoor dat je glazuur sterker wordt en dat het minder snel aangetast wordt door zuuraanvallen. Dit verkleint het risico op gaatjes.

Let er wel op dat de tandpasta niet te veel fluoride bevat. Op de verpakking staat in ppm (parts per million) aangegeven wat de concentratie aan fluoride is. De juiste concentratie is:

  • 500 – 1000 ppm voor kinderen tot twee jaar
  • 1000 – 1450 ppm voor kinderen van twee tot zes jaar
  • 1450 ppm voor volwassenen en kinderen vanaf zes jaar

Met witmakende tandpasta’s kan je het beste voorzichtig zijn. Deze kunnen het tandoppervlak beschadigen.

3: De juiste tandenborstel

We hebben de keuze uit allerlei soorten en maten tandenborstels. Kies voor een tandenborstel met zachte haartjes, zodat je glazuur en tandvlees niet worden beschadigd. Op de verpakking hoort ‘soft’ of ‘medium’ te staan. Daarnaast is het ook belangrijk dat de borstelkop niet te groot is, zodat je overal goed bij kan.

Poets je het liefst met een elektrische tandenborstel? Kies dan voor een oplaadbaar exemplaar en niet voor een tandenborstel die op batterijen werkt. Deze zijn namelijk minder krachtig.

4: De juiste poetstechniek

Bij het poetsen van je tanden is het handig om een vaste volgorde aan te houden. Gebruik hierbij de drie B’s: binnenkant – buitenkant – bovenkant. Het is belangrijk om nooit hard op je tandenborstel te duwen. De haren van je tandenborstel gaan zo uit elkaar staan en je tanden worden er zeker niet schoner van. Maak in plaats daarvan kleine heen- en weergaande bewegingen.

De binnenkant van je tanden poetsen is vaak het lastigst, vooral bij je voorste tanden. Houd hierbij je tandenborstel verticaal en beweeg zachtjes heen en weer.

5: Spleetjes tussen je tanden

De ruimtes tussen je tanden zijn vaak een broeinest voor bacteriën. Maak deze daarom ook goed schoon met behulp van interdentale borsteltjes, tandenstokers of flosdraad. Doe dit minimaal één keer per dag.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…