Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De hydraterende kracht van hyaluronzuur

Lisa Piotti
4 min read

Een gehydrateerde huid is een gezonde, stralende huid. Wanneer je huid er gezond uitziet, krijg je automatisch een boost van zelfvertrouwen. Hyaluronzuur is een stof met sterke hydraterende eigenschappen, en dus de ideale partner in crime voor een gehydrateerde en stralende huid.

Dehydratatie

Als de huidbarrière beschadigd is, kan het water in de huid sneller verdampen. De huid droogt stilaan uit en dat laat zich onmiddellijk zien en voelen. Dehydratatie ontregelt ook het microbioom van de huid, die daardoor doorlaatbaarder wordt voor externe factoren, vervuilende stoffen, allergenen en ziekteverwekkers. De huid wordt kwetsbaarder en gevoeliger.

De tekens van een gedehydrateerde huid zijn iedereen bekend: de huid voelt trekkerig aan en ziet er droog en vermoeid uit. De teint wordt grauw en dof. Make-up houdt minder goed, de huid voelt onprettig aan en ziet er minder levendig uit. Net daarom is het zo belangrijk om de huid elke dag te hydrateren.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is van nature aanwezig in het menselijk lichaam, en dan vooral in de epidermis en dermis, de buitenste en middelste huidlaag. Het dankt zijn sterk hydraterende eigenschappen aan het feit dat het tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan water kan vasthouden.

Hyaluronzuur komt voor in verschillende molecuulgroottes. Hoe kleiner de moleculen, hoe dieper ze in de huid kunnen trekken. Om op alle niveaus in de huid te kunnen ingrijpen, gebruik je dus best producten waar verschillende soorten hyaluronzuur in zitten. Het nieuwe H.A Booster Serum van Uriage is daar een mooi voorbeeld van. Die bevat namelijk twee verschillende hyaluronzuren.

Hyaluronzuur met gemiddeld tot laag moleculair gewicht

Door zijn lage moleculair gewicht trekt dit type hyaluronzuur sneller in de epidermis – de bovenste huidlaag – om er de tight junctions te stimuleren en op die manier het transepidermaal vochtverlies te beperken en de huid strakker te maken. Het werkt ook in op de fosfolipiden die het water in de hoornlaag moeten vasthouden en beschermt ze tegen oxidatie. Tot slot kan het net als een spons grote hoeveelheden water opslorpen. De oppervlakkige huidlaag wordt daardoor in een mum van tijd gehydrateerd en compacter.

Hyaluronzuur met zeer laag moleculair gewicht

Dit type hyaluronzuur dringt door tot in de diepste epidermislagen om de activiteit van de keratinocyten en fibroblasten te stimuleren. Die staan in voor de collageen- en elastineaanmaak. Het versterkt daardoor het huidweefsel en zorgt ervoor dat de huid langer compact blijft.

Dagelijkse gewoonten

De barrièrefunctie van een gedehydrateerde huid moet ook worden hersteld door een aangepaste hygiëne en levenswijze. Hier zijn twee dagelijkse gewoonten die je best kunt vermijden:

  • De huid te vaak en te lang wassen met warm water, waardoor de lipiden van de huidbarrière verloren gaan.
  • Een onevenwichtige voeding, onvoldoende water drinken, alcohol drinken en roken werken allemaal
    uitdroging in de hand. Drink minstens anderhalve liter water per dag en geef de voorkeur aan voedingsstoffen die rijk zijn aan water en omega-vetzuren.

Uriage – H.A Booster Serum

Het H.A Booster Serum van de Laboratoires Dermatologiques d’Uriage is een gezond shot water voor de huid. De geconcentreerde, innovatieve formule met twee patenten wekt de huid dag na dag weer tot leven. Het serum bevat drie essentiële bestanddelen: Het thermaal water van Uriage hydrateert, beschermt, versterkt en kalmeert. 1,5% zuiver, natuurlijk hyaluronzuur hydrateert en maakt de huid compacter en gladder. Het heemstbloemextract beschermt dan weer de huidbarrière en herstelt haar evenwicht. Het serum is geschikt voor alle huidtypes, zelfs voor de gevoeligste huid.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…