Hart- en vaatziekten is een overkoepelende term voor
ziekten aan het hart of de bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat het risico op
hart- en vaatziekten met 80 procent daalt door een aantal eenvoudige
veranderingen in de levensstijl, waaronder een gezond en gevarieerd
voedingspatroon.
Het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano merkt een
stijgende trend op voor overgewicht en obesitas bij volwassenen. Wie te zwaar
is, heeft meer kans om vroeg of laat te kampen met hart- en vaatziekten. Het is
zelfs zover gekomen dat hart- en vaatziekten, samen met kanker, de
belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte is in ons land.
Eet jij wel gezond? Tijd om de vijf basisprincipes van
gezonde voeding nog eens op te frissen.
1.
Eet
vezelrijke producten
Voedingsvezels hebben een positief effect op de slechte
cholesterol die in je bloed aanwezig is. Een goed cholesterolgehalte verkleint
de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast verminderen vezels ook het risico op
diabetes type 2 en darmkanker.
Er zitten veel vezels in groente, fruit, peulvruchten
(zoals kikkererwten en linzen), noten en volkorenproducten zoals volkorenpasta,
-brood en zilvervliesrijst.
2.
Zet
bij elke maaltijd groenten op tafel
Je kunt niet genoeg groenten eten. Alle groenten zijn
gezond, maar groene groenten zoals broccoli, spinazie en boerenkool geven je
hart een extra boost. Vul standaard bij het begin van de maaltijd je bord voor
de helft met groenten. Pas dan vul je de rest aan.
Vergeet zeker ook niet voldoende te variëren. Wie elke
dag broccoli eet, houdt dat toch niet vol.
3.
Vermijd
toegevoegde suikers
Suiker, vooral in de vorm van geraffineerde toegevoegde
suiker, is één van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten. Suiker
vermijden begint bij het herkennen van de aanwezigheid van suiker. Op etiketten
van voedingsmiddelen wordt suiker vaak anders benoemd. Denk maar aan dextrose,
galactose, lactose en maltose…
Over het algemeen vind je veel toegevoegde suikers in
frisdrank, vruchtensap, koeken, snoepgoed en kant-en-klaarsauzen. Deze
producten eet je dus beter met mate.
4.
Beperk
je zoutinname
Door minder zout te eten, daalt je bloeddruk en verkleint
het risico op hart- en vaatziekten. In onze Westerse cultuur is zout
uitgegroeid tot één van de belangrijkste smaakmakers. Je hoeft zout zeker niet
volledig te bannen uit de keuken. Ons lichaam heeft het ook (in beperkte mate)
nodig om te kunnen functioneren.
Probeer om voortaan de helft minder zout toe te voegen
aan je gerecht en verse kruiden als smaakmaker te gebruiken. Ze zijn gezonder
én geven meer kleur aan je bord. Beperk ook de consumptie van kazen zoals feta
en roquefort. Hetzelfde geldt voor kant-en-klaarmaaltijden die boordevol
‘verborgen zout’ zitten.
5.
Voeg
fruit toe aan je dagelijkse routine
Net als groenten heeft fruit een beschermende werking
tegen chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten. Probeer om dagelijkse twee
à drie verschillende soorten fruit tot te eten. Kies voor vers fruit in plaats
van smoothies; die bevatten veel minder vezels en meer suiker.
Maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld ’s ochtends bij
het ontbijt en als vieruurtje een stuk fruit te eten. Door er een gewoonte van
te maken wordt het op lange termijn een automatisme.