Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwemmen zorgt voor extra spierontwikkeling en andere voordelen

Bram
4 min read

Omdat je tijdens het zwemmen vele verschillende spieren intensief gebruikt, is zwemmen zeer goed voor de spierontwikkeling van het lichaam. Wil je op een ontspannen en prettige manier meer spieren opbouwen in een korte tijd, dan is het regelmatig bezoeken van een zwembad om baantjes te zwemmen zeker een goede manier om snel meer spieren op te bouwen.

Maar naast het feit dat zwemmen goed is voor de spierontwikkeling van het lichaam, brengt het beoefenen van deze populaire sport nog meer voordelen met zich mee. Deze voordelen worden beschreven in dit artikel. 

Voordeel 1: zwemmen verbetert de conditie

Als je regelmatig zwemt, wordt jouw ademcapaciteit al snel groter. Hierdoor kun je sneller, langer en gemakkelijker zwemmen zonder dat je moe wordt. Kortom: door te zwemmen wordt jouw conditie in een korte tijd flink verbeterd, waardoor het uitvoeren van deze en andere sportactiviteiten steeds gemakkelijker wordt. 

Voordeel 2: zwemmen is een goede sport om af te vallen

Zwemmen wordt ook wel een duursport genoemd. Dit is een sport die niet erg intensief is, maar voor langere tijd wordt uitgevoerd. Duursporten staan erom bekend een positief aandeel te hebben bij de strijd tegen de overtollige kilo’s. Dit komt omdat niet alleen de koolhydraten worden afgebroken in het lichaam, zoals bij sporten die niet tot de duursporten gerekend worden, maar het lichaam bij het zwemmen na ongeveer 25 minuten start met het afbreken van vetten. Hierdoor kun je door regelmatig te zwemmen vele kilo’s verliezen. 

Voordeel 3: zwemmen werkt ontspannend

Bewegen in water heeft een ontspannende werking op de geest, waardoor stress snel zal verminderen. Daar komt nog bij dat zwemmen bovendien de spieren ontspant, waardoor mensen met stijve of gespannen spieren ontspanning kunnen vinden in het zwembad. Als je het zwembad hebt bezocht, voel je je dan ook direct erg ontspannen. En dit terwijl je toch een sportieve activiteit hebt uitgevoerd. 

Voordeel 4: zwemmen is erg geschikt voor mensen met overgewicht, blessures of een hoge leeftijd

Tijdens het zwemmen vangt het water veel druk en gewicht op. Hierdoor is zwemmen erg geschikt voor mensen met slechte gewrichten, zoals mensen met een blessure, mensen met overgewicht of oudere mensen. Waar er bij andere sporten bijvoorbeeld erg veel druk kan komen te staan op de knieën (bijvoorbeeld tijdens het rennen), is dit bij zwemmen niet het geval omdat de druk wordt opgevangen door het water. 

Overige voordelen van zwemmen

Naast bovenstaande vier voordelen, heeft zwemmen nog enkele andere interessante voordelen. Dit betreft de volgende pluspunten:

 • Je voelt je gezonder en fitter als je zwemt of gezwommen hebt. 
 • Je motoriek gaat vooruit door regelmatig te zwemmen.
 • Je lichaam ziet er al snel gezonder uit door regelmatig te zwemmen. 
 • Je slaapt beter en dieper als je gezwommen hebt. 
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen door de vele lichamelijke voordelen die zwemmen met zich meebrengt.
 • Je lichaamshouding verbetert.
 • Je hebt minder last van spanningshoofdpijn na een training.
 • Je krijgt een betere oriëntatie in het water.
 • Je leert beter te zwemmen en bent veiliger in het water.
 • Je spieren worden leniger, door de grote bewegingsuitslag in het water.
 • Het water heeft een masserende werking op de spieren, waardoor je sneller herstelt na een training in het water dan na een training die niet in het water is uitgevoerd.

Kortom: zwemmen brengt vele voordelen met zich mee en is meer dan alleen een goede sport om de spiermassa te vergroten. En omdat zwemmen tevens geschikt is voor mensen met overgewicht, een blessure of een hoge leeftijd, kan iedereen met een zwemdiploma profiteren van de vele voordelen van deze watersport.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…