Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwemmen: Eenvoudige oefeningen om je conditie te verbeteren

Camille
3 min read

Als je wilt werken aan je lichamelijk conditie is zwemmen een ideale vorm van beweging. Het warme water is heilzaam voor je spieren en je zult zien dat je al na een paar weken veel lekkerder in je vel zult zitten. Als je meer beweegt maak je immers een geluk stofje aan in je hersenen waardoor je minder last hebt van sombere gevoelens.

Iedereen kan zwemmen

Het mooie aan zwemmen is dat eigenlijk iedereen het kan doen. Het maak niet uit of je jong bent of oud. Dankzij de gewichtloosheid in het water kun je namelijk actief bezig zijn zonder dat je je gewrichten belast. Als je dus last hebt van een aandoening als artrose kan zwemmen een ideale klachtenvrije manier zijn om je lichaam in conditie te houden. Ook als je slecht ter been bent kun je prima zwemmen. In het water ben je zo vrij als een vogel.

Afvallen door zwemmen

Als je graag wat overtollige kilo’s kwijt wilt raken is zwemmen een perfecte manier. Ook als je flink wat overgewicht hebt kun je zwemmen zonder dat dit een te zware belasting vormt voor bijvoorbeeld je knieën. En omdat je hele lichaam in beweging is kun je er zeker van zijn dat je bij regelmatig zwemmen al snel de kilo’s van je lichaam ziet verdwijnen.

Zwemmen is sociaal

Natuurlijk kun je in je eentje lekker baantjes gaan trekken. Maar als je liever samen gaat sporten kun je ook met vrienden zwemmen. Tijdens je zwemsessie kun je even de week doorpraten en wie weet ontmoet je tijdens het zwemmen wel nieuwe mensen. Zwemmen is een uitstekende manier om op ontspannen wijze vrienden te maken.

Zwemoefeningen voor de beginnende zwemmer

Als je net begint met zwemmen kun je niet meteen wegspurten alsof je leven er vanaf hangt. Je doet er verstandig aan om de inspanning geleidelijk op te bouwen. Zo houdt je het niet alleen langer vol, je zult merken dat je er ook elke keer beter in wordt omdat je lichaam er aan went. Hieronder vind je twee schema’s die hierbij als leidraad kunnen dienen. Voorwaarde is echter wel dat je drie maal per week moet zwemmen voor optimaal effect.

Schema 1                                                                                                                           

Week 1: Wissel vlinderslag af met borstcrawl en rugslag, doe dit ongeveer 12 minuten.

Week 2: Zwem een snelle baan, zwem dan een baan rustig, houdt dit 16 minuten vol.

Week 3: Herhaal de opdracht in week 1, maar dan voor  20  in plaats van 12 minuten.

Week 4: Hetzelfde als in week 2, blijf dit 25 minuten doen in plaats van 16 minuten.

Schema 2                                                                                                                           

Week 1: 5 minuten schoolslag, borstcrawl en rugslag. Neem na elke vijf minuten een minuut rust. Doe dit 20 minuten.

Week 2: 5 minuten rustig vrije slag, vlinderslag, borstcrawl en rugslag. Na elke vijf minuten 1 minuut rust. Zwem in totaal  25 minuten.

Week 3: Herhaal de oefening uit week 1, maar voer het tempo op.

Week 4: Dezelfde oefening uit week 2, maar houdt het dit 30 minuten vol.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…