Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mag ik zwemmen na het eten?

Camille
3 min read

Je hoort het regelmatig, als je gaat zwemmen mag je van tevoren niet eten. Als je dit wel doet zou je buikkramp kunnen krijgen en mogelijk verdrinken. Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan en hieruit is gebleken dat er geen reden is om niet te eten voordat je gaat zwemmen. Je loopt geen groter risico op kramp dan normaal, maar een zware maaltijd kan wel hinderlijk zijn tijdens de inspanning.

Waar komt de mythe vandaan?

Als je net hebt gegeten komt je spijsvertering op gang. Je maag en je darmen gaan sneller werken. Deze organen hebben dan meer bloed nodig om het voedsel te verteren. Als je tegelijkertijd zwemt zullen de spieren die je gebruikt ook meer bloed nodig hebben om de inspanning te kunnen leveren. Ook heeft je huid extra bloed nodig om af te kunnen koelen tijdens het zwemmen. In extreem zeldzame gevallen kan deze combinatie er toe leiden dat de hersenen tijdelijk minder bloed en dus zuurstof krijgen. Je kunt dan flauwvallen in het water, levensgevaarlijk natuurlijk. Maar zoals gezegd, dit komt echt zelden voor.

Dus: wel of niet eten?

Als je net gegeten hebt kan dit afhankelijk van de maaltijd hinderlijk zijn tijdens het zwemmen. Gevaarlijk is het echter bijna nooit. En omdat zwemmen toch veel energie vraagt van je lichaam moet je zorgen dat je genoeg brandstof in je lichaam hebt. Het is daarom aan te raden om ruim voordat je gaat zwemmen toch een maaltijd te nemen. Maar dan wel lichte. Hiermee neem je het zekere voor het onzekere, zonder dat ten koste hoeft te gaan van je zwemprestaties. Wel eten dus, maar minstens een uur van tevoren en niet te zwaar. Wat kun je dan het beste nemen? Wij geven je een paar tips:

  • Eet koolhydraten en proteïne.
  • Licht verteerbaar voedsel.
  • Vloeibare voeding.
  • Kies magere ingrediënten.

Eet koolhydraten en proteïne

Koolhydraten, met name de langzame koolhydraten geven veel energie die langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Zo blijft je energieniveau ook tijdens het sporten op peil. De proteïnen zorgen ervoor dat je beter in staat bent om langdurige lichamelijke inspanning te leveren. Wel zo handig als je van plan bent om een uur of langer te gaan zwemmen. Een goede optie is dan bijvoorbeeld een volkorenboterham met pindakaas. Een bekertje yoghurt met fruit is ook prima, net als een lichte salade met mager vlees.

Licht verteerbaar voedsel

Als je gaat zwemmen wil je niet gehinderd worden door een maaltijd die als een baksteen op je maag ligt. Ook is het helemaal niet handig om iets te eten waardoor je snel naar het toilet moet. Eet daarom liever geen zware maaltijd en houdt je porties bescheiden. Magere producten zoals groente, fruit en zuivel zijn het beste.

Vloeibare voeding

Een andere manier om je energieniveau snel op te krikken is het drinken van een lekkere smoothie. Deze zijn licht verteerbaar en rijk aan vitamines. Voor nog meer effect kun je proteïnen toevoegen aan je smoothie in de vorm van bijvoorbeeld notenmelk.

Kies magere ingrediënten

Vermijd het eten van vette gerechten. Je maag is lang bezig om dit soort voedsel af te breken en ook je darmen hebben er een flinke klus aan. Als gevolg hiervan zal je weinig energie hebben tijdens het zwemmen. Eet daarom liever een maaltijd met zo min mogelijk vet.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…