Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

8 Tips om veilig te zwemmen met kinderen

Camille
3 min read

Lekker een dagje zwemmen met de kinderen of kleinkinderen is harstikke leuk. Lekker actief bezig zijn in het water en de kinderen vermaken zich gegarandeerd. Toch brengt het zwemmen met kinderen ook verantwoordelijkheid met zich mee. Zwemmen is immers niet zonder gevaar. Zeker kinderen letten vaak minder goed op hun omgeving en kunnen ongemerkt in vervelende situaties verzeild raken. Als volwassene zal je dus scherp moeten blijven en over hun veiligheid waken. Wij helpen je met 8 tips, zo kun je met een gerust hart gaan zwemmen met de kinderen.

Oefen met het kind

Zorg dat je regelmatig naar het zwembad gaat met het kind zodat ze gewend raken aan het water. Nog beter is het om de kinderen een zwemdiploma te laten halen. En zelfs als ze een diploma hebben is het belangrijk dat ze blijven oefenen om de vaardigheden steeds beter onder de knie te krijgen.

Jonge kinderen op armlengte afstand

De allerkleinsten hebben uiteraard nog geen zwemdiploma en kunnen waarschijnlijk ook nog niet zwemmen. Dit betekent natuurlijk niet dat ze niet mee kunnen in het water. Met zwembandjes kunnen gerust het water in. Let erop dat ze ALTIJD binnen een armlengte afstand van je blijven. Zo kun je onmiddellijk ingrijpen als er iets misgaat.

Let goed op, wat er ook gebeurd

Als je gaat zwemmen met kinderen moet je goed opletten. Het klinkt heel logisch, maar dat is het niet. Het is vaak druk op het strand of in het zwembad en voor je het weet verliest je ze uit het oog. Ook is het gemakkelijk om afgeleid te raken door alles wat er om je heen gebeurd. Waak hier echter voor, want een ongelukje is zo gebeurd.

Laat het kind niet alleen

Laat je kinderen nooit ergens alleen zwemmen. Niet in de zee, maar ook niet in het zwembad. Er moet altijd toezicht en begeleiding zijn van een volwassene. Deze kan ingrijpen bij een nooddgeval.

Niet verder dan tot de middel

Als de kinderen in zee zwemmen mogen ze nooit verder dan tot hun middel in het water. Ook als ze behoorlijk goed kunnen zwemmen. De stroming kan verraderlijk zijn en zeker een kind is hier niet tegen opgewassen. Kinderen die nog niet zo goed kunnen zwemmen kun je beter niet verder dan kniehoogte in het water laten gaan. Zo neem je het zekere voor het onzekere.

Geen sprongen of duiken

Springen of duiken kan levensgevaarlijk zijn als het water niet diep genoeg is. Omdat de diepte van het water vaak moeilijk in te schatten is mogen kinderen beslist niet springen of duiken in zee.

De bal blijft op het strand

Als je op het strand bent en de kinderen met een bal spelen kan deze in de zee terecht komen. Als de wind richting de zee staat kan de bal echter al snel afdrijven. Kinderen zullen de bal vaak zonder nadenken achterna gaan, en met gevaar voor eigen leven in zee gaan zwemmen. Laat de kinderen daarom alleen met een bal spelen als de wind land inwaarts staat.

 

Vermijd koud water

Koud water kan levensgevaarlijk zijn voor kinderen. Ze kunnen snel krampen krijgen en daardoor niet meer in staat zijn om zichzelf in veiligheid te brengen. Vooral met zeewater kan de temperatuur behoorlijk laag zijn, check dit daarom voor je de kinderen toestemming geeft om het water in te gaan.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…