Coronavirus: Experts willen strengere maatregelen rond niet-essentiële reizen
Niet-essentiële reizen kunnen echt niet meer. Daar is de GEMS, de expertengroep die de regering adviseert over de te nemen coronamaatregelen, helemaal zeker van....
Inhoud
België bevindt zich momenteel nog steeds in ‘lockdown light’. De maatregelen hebben een impact op de psychosociale gezondheid van een groot deel van de bevolking. Maar voor mensen die aan een chronische aandoening lijden, vormt de huidige situatie ook op vlak van fysieke gezondheid een extra uitdaging.
Mensen met diabetes bijvoorbeeld, moeten niet enkel trachten besmetting met het coronavirus te vermijden, maar ook hun bloedsuikerwaarden stabiel te houden door een combinatie van aangepaste voeding, beweging en medicijnen. Daarnaast blijft het ook belangrijk dat ze zich laten opvolgen door het zorgteam, en dat is iets dat velen lijken te verwaarlozen.
Neen, mensen die aan diabetes lijden lopen geen groter risico op besmetting met het coronavirus. Het is wel zo dat wie als persoon met diabetes covid-19 krijgt, meer kans maakt op het ontwikkelen van ernstige symptomen.
De klachten die het coronavirus veroorzaakt zijn voor iedereen hetzelfde. De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Mensen met diabetes lopen een hoger risico op een ernstige vorm van de symptomen.
In de volgende omstandigheden moet men onmiddellijk contact opnemen met de huisarts:
Iedereen tracht momenteel infectie te vermijden door zo weinig mogelijk naar buiten te komen. Niet-essentiële verplaatsingen moeten we zo veel mogelijk vermijden. Veel diabetespatiënten gaan ervanuit dat hun behandelende arts momenteel wel belangrijke zaken aan zijn hoofd heeft, waardoor ze hun consultatie uitstellen. Dat uitstelgedrag kan aanleiding geven tot belangrijke problemen die door een consultatie vermeden zouden kunnen worden.
De Diabetes Liga benadrukt dat het belangrijk is om de behandelende arts of het diabetesteam te contacteren bij ontregeling van de diabetes, ziekte of andere gezondheidsklachten. De diabetessector heeft de organisatie van de dienstverlening aangepast waardoor iedereen op een vlotte manier geholpen kan worden. Er zijn ook geen tekorten aan medisch materiaal of medicijnen om diabetes te verzorgen.
De Diabetes Liga is bereikbaar voor iedereen met vragen rond diabetes. Patiënten staan er niet alleen voor en kunnen hun hart – momenteel telefonisch of via mail – luchten bij het diabetesteam. Wie vragen heeft over diabetes (en de relatie met covid-19), kan gratis terecht op het nummer 0800 96 333 of een mailtje sturen naar infolijn@diabetes.be
Niet-essentiële reizen kunnen echt niet meer. Daar is de GEMS, de expertengroep die de regering adviseert over de te nemen coronamaatregelen, helemaal zeker van....
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon