Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een half miljard mensen lijdt aan diabetes en de meesten weten het niet eens

Jeremy Van der Haegen
3 min read

Terwijl de Covid-19-pandemie langzaam ten einde loopt in sommige delen van de wereld, blijft een minder zichtbare ziekte steeds meer slachtoffers eisen. In 1980 hadden 108 miljoen mensen last van suikerziekte. Vandaag de dag is dat cijfer meer dan verviervoudigd.

Volgens een studie, die op vrijdag 21 mei werd gepubliceerd in Lancet Healthy Longevity, lijdt een aanzienlijk deel van de wereldbevolking aan diabetes zonder dat ze hier zelf van op de hoogte zijn.

De onderzoekers verzamelden gegevens van 680.000 mensen tussen de 25 en 64 jaar oud in ongeveer 55 verschillende landen. Meer dan 37.000 van hen had diabetes. Meer dan de helft van die groep had die diagnose nog nooit gekregen van een arts. Het onderzoek kon door het gebruik van bloedstalen met zekerheid vaststellen dat die personen wel degelijk last hebben van suikerziekte.

Bij ongeveer 90 procent van de patiënten ging het over diabetes type 2, wat meestal wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Een op drie mensen in de wereld lijden sinds 2020 ook aan overgewicht. Het aantal gevallen van diabetes zwelt daardoor mee aan.

Geen luxeprobleem meer

Volgens de studie krijgt maar een op tien van alle diabetespatiënten de nodige zorg om een gezonder en langer leven te kunnen leiden. Dat komt omdat diabetes nu steeds vaker de kop opsteekt in ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië.

Voorheen was diabetes vooral een probleem van welvarende landen. Dat is nu dus aan het veranderen. ‘Diabetes is overal aan het exploderen in aantal gevallen. 80 procent van alle patiënten leeft in landen met lage of gemiddelde inkomens’, meent David Flood, onderzoeker aan de University of Michigan.

1 op 20 Belgen weet het niet

Volgens het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding lijden ongeveer 34 miljoen Amerikanen aan diabetes. 90 procent van die gevallen zouden ook type 2 diabetes zijn.

In België zouden zeker 500.000 mensen diabetes hebben, ofwel 1 op 20 Belgen. Het is goed mogelijk dat er nog eens 500.000 mensen niet weten dat ze diabetes hebben. In dat geval zou 1 op 10 Belgen aan suikerziekte lijden.

Indien de suikergehaltes in het bloed niet gecontroleerd kunnen worden, kan dat ernstige gezondheidsgevolgen hebben. Mensen met onbehandelde diabetes lopen drie keer zoveel risico op een hartaanval en 20 keer zoveel kans op een beenamputatie. Diabetes kan ook leiden tot een beroerte, nierfalen, het verlies van zicht, schade aan het zenuwstelsel en problemen tijdens zwangerschap.

(lb)

Lees ook: Steeds meer bewijs dat Covid-19 (een nieuwe vorm van) diabetes veroorzaakt

Door Jeremy Van der Haegen

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…