Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Helft Vlamingen niet geslaagd voor test over diabetes: scoor jij beter?

Bram De Brabander
3 min read

De gemiddelde Vlaming haalt amper 4,9/10 wanneer gepeild wordt naar zijn/haar kennis over diabetes. Dat blijkt uit een iVOX-studie in opdracht van de Diabetes Liga vzw. Naar aanleiding van de 29ste editie van Wereld Diabetes Dag, vandaag 14 november, lanceert de organisatie de Mythemeter, met als doel de grootste misverstanden rond diabetes uit de wereld helpen.

Ondermaatse scores

In juni 2019 werden 1.000 Vlamingen door iVox bevraagd. Uit de cijfers blijkt dat zo’n 45% van de Vlamingen onvoldoende kennis heeft over diabetes. Zelfs bij mensen die iemand uit hun omgeving kennen met de ziekte is de kennis ondermaats. Met een score van 5,4/10 doen ze niet veel beter dan het gemiddelde.

3 op de 10 Vlamingen geven aan niet te weten wat diabetes juist inhoudt. Slechts 6 op de 10 is ervan op de hoogte dat diabetes een chronische ziekte is. Bijna de helft van de Vlamingen slaat de bal compleet mis wanneer het over de verschillen tussen type 1 en type 2 diabetes gaat.

Risicofactoren

Slechts een kleine minderheid van de Vlamingen weet alle risicofactoren voor diabetes correct te benoemen. Nog altijd wordt suiker onterecht als grote boosdoener beschouwd: bij 40 % van de deelnemers leeft namelijk nog steeds het klassieke beeld dat je diabetes krijgt door te veel suiker te eten.  Toch weten anderzijds bijna 9 op de 10 Vlamingen, dat wanneer je diabetes in de familie hebt, je extra risico loopt om zelf de aandoening te krijgen.

Het is ook pover gesteld met de kennis over de behandeling van diabetes. 1 op de 2 Vlamingen is overtuigd dat je het wel voelt als je suikerspiegel niet onder controle is. Bijna evenveel mensen denken onterecht dat wie insuline moet inspuiten, een zwaardere vorm van diabetes heeft dan wie enkel pilletjes moet innemen. Tot slot denkt 1 op de 2 Vlamingen dat diabetes behandeld wordt met een streng dieet, terwijl het gaat om een gezonde en evenwichtige voeding die voor iedereen geldt.

Mythemeter

De resultaten uit het iVOX-onderzoek tonen duidelijk aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Dat beaamt ook Paul Deleye, Algemeen Directeur van de Diabetes Liga vzw: “De Vlaming scoort ronduit slecht wat betreft kennis over diabetes, terwijl de ziekte steeds nadrukkelijker aanwezig is in de maatschappij. De mensen met diabetes, die wij vertegenwoordigen, worden dagdagelijks met allerlei misvattingen geconfronteerd.”

De Diabetes Liga lanceert daarom de Diabetes Mythemeter. Iedereen kan vanaf 14 november 2019 via deze online tool zijn/haar kennis over diabetes testen. Op die manier hoopt de Diabetes Liga om enkele hardnekkige mythes rond diabetes te ontkrachten en de kennis rond de ziekte breed te verspreiden.

Je kan je kennis over diabetes testen op www.diabetes.be/mythemeter.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…