Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De schakel tussen vitamine D en diabetes

Lore
4 min read

Dat je van voldoende vitamine D stevige botten krijgt, dat weet ondertussen iedereen. Maar wat doet vitamine D nog meer? Belgen hebben gemiddeld een hoog vitamine-D tekort, maar liefst 8 op 10 heeft een tekort. Bepaalde risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die vaak bedekkende kledij dragen, jongere kinderen, vegetariërs of veganisten hebben steeds een verhoogde dagelijkse inname nodig. Uit recente studies blijkt er eveneens een relatie op te treden tussen vitamine-D tekort en diabetes. Lees hieronder meer

Vitamine D: dé zonnevitamine

Vitamine D wordt in de huid gevormd onder invloed van zonnestralen. Het probleem is echter dat in de wintermaanden de zon te laag staat en dus niet krachtig genoeg is. Het zonlicht vormt ongeveer 80% van de aanvoer voor ons lichaam, de resterende 10% moeten wij uit de voeding halen. Vitamine D kan men in geringe mate terugvinden in vette vis, eieren, vlees en zuivelproducten. Helaas zijn deze voedingswaren zelden verrijkt met voldoende vitamine D.

Vitamine D tekort en diabetes type 2

Mensen met diabetes worden vaak foutief geassocieerd met zwaarlijvigheid. Het is wél zo dat mensen met obesitas (overgewicht) een verhoogd risico hebben op het krijgen van diabetes. Mensen met obesitas hebben hoe dan ook een verminderd vermogen van de huid om vitamine D op te nemen. Vitamine D is vetoplosaar, dus hoe meer vet je hebt hebt hoe meer de vitamine zal worden verdund. Logischerwijs zullen obese mensen dus ook steeds meer vitamine D moeten opnemen om aan een voldoende inname te geraken. Mensen met obesitas worden sterk aangeraden om hun tekorten aan te vullen. Recente studies tonen nu ook aan dat te weinig vitamine D een risicofactor kan zijn voor het ontstaan van diabetes type 2.

Het aantal mensen met diabetes is in de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. Het gaat vooral om een stijging in het aantal mensen met diabetes type 2. In België heeft 5% van de bevolking hiermee te kampen. De vergrijzing en een ongezonde levensstijl zijn onder andere oorzaken. Een recente studie (2017) uit Nederland toont aan dat een tekort aan vitamine D het risico op diabetes type 2 bij ouderen aanzienlijk verhoogt. De onderzoekers volgden 7 jaar lang 28,258 ouderen en concludeerden dat lage vitamine-D waarden geassocieerd worden met een 37% hoger risico op diabetes in de toekomst.

Het nut van een voedingssupplement

Zoals eerder gezegd is het aandeel vitamine D uit onze voeding eerder miniem en in de wintermaanden geeft de zon onvoldoende omdat ze te laag staat en gewoonweg  te weinig schijnt. Iedereen heeft dus baat bij een aanvulling, maar mensen met diabetes worden in het bijzonder aanbevolen om hun tekorten ten allen tijde aan te vullen. De vitamine-D bloedwaarden zijn optimaal vanaf 30 ng/ml of 75 nmol/l. Om je tekorten aan te vullen is een voedingssupplement, zoals D-Pearls, een nuttige en veilige oplossing. Elke capsule bevat 38 microgram (of 1520 internationale eenheden) biologische actieve vitamine D3 in koud geperste olijfolie en heeft een goede biologische beschikbaarheid en gegarandeerde werkzaamheid. D-Pearls 1520 is aangewezen voor volwassenen en ouderen als startdosis, nadien kan worden overgegaan tot D-Pearls 800 als onderhoudsdosis. Een kleine dosis per dag wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen dan een stevige dosis elke week of maand. Nu is er ook de promotieverpakking D-Pearls 1520 van 100 pareltjes + 20 pareltjes gratis. D-Pearls is beschikbaar bij uw apotheker.

Geniet alsnog van de kracht van de zon!

Bronnen:
Roussel, R. & Mathieu, C. Should we prescribe vitamine D to prevent type 2 Diabetes?  July, 10, 2015.
Mathieu, C. Vitamin D and diabetes: where do we stand? Clinical and Experimental Endocrinology, Department of clinical and Experimental Medicine, KU Leuven, Leuven 3000, Belgium. January, 29, 2015.
Lucato, P, e.a. Low vitamin D levels increase the risk of type 2 diebates in older adults: A    systematic review and meta-analysis. Amsterdam, The Netherlands, February, 16, 2017.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…