Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

World Veggie Day: vegetarisch, vegan of flexi? Wij zetten de verschillen op een rij!

Lore
3 min read

Naar jaarlijkse gewoonte is het op 1 oktober Wereld Vegetarisme Dag. Dat vegetariërs geen vlees of vis eten, is je waarschijnlijk wel duidelijk. Maar weet je ook wat termen zoals veganisme, flexitarisme en pescotarisme betekenen? Wij leggen het nog ’s haarfijn uit! 

Vegetariër

Wie geen vlees eet, maar wel zuivel en eieren, is vegetariër. Behalve zoogdieren en gevogelte eten vegetariërs ook geen vis, schaaldieren of insecten. Voedingsstoffen halen ze uit verschillende groenten, fruit, noten, peulvruchten. Met andere woorden: vegetariërs eten geen dieren. De term vegetariër is afkomstig van het Engelse woord voor groenten, vegetables. 

Pescotariër

Sommige vegetariërs eten wél vis. Niet omdat ze een vis minder schattig vinden, maar meestal wél om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Vette vis bevat namelijk heel wat omega 3 en eiwitten. Deze voedingsstoffen leveren energie voor de hele dag en het zijn gezonde vetten. Ook is de visindustrie minder belastend voor het milieu dan de vleesindustrie. 

Veganist

Deze manier van leven houdt in dat je geen dierlijke producten meer eet. Geen vlees, vis of gevogelte, maar dus ook geen andere producten afkomstig van dieren zoals eieren, zuivel, kaas … Veganisten halen hun voedingsstoffen dus vooral uit plantaardige producten zoals fruit, groenten, peulvruchten of vleesvervangers (tofu, tempeh, falafel …). 

Wat is flexanisme dan? 

Sommige vegetariërs kiezen ervoor om flexanist te zijn of te worden. Dat betekent dat je zo veel mogelijk plantaardig eet, geen vlees en vis, maar af en toe wel nog een stukje zuivel, een eitje of kaas. De voornaamste reden voor die beslissing is om toch geen tekort aan bepaalde voedingsstoffen te hebben of omdat het soms verwerkt zit in één of ander gerecht. 

De voordelen van een plantaardige levensstijl

Planten, noten, graan en andere plantaardige producten bevatten heel wat vezels en gezonde mineralen. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en mineralen (zoals magnesium en kalium) verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Ook zijn plantaardige producten minder belastend voor het milieu en bevatten ze gezonde vetten in de plaats van de ongezonde vetten die in koekjes, cake en kant-en-klare-maaltijden zitten.

Als een (gedeeltelijk) plantaardig dieet je wel wat lijkt, kan je beginnen met kleine stapjes. Vervang gewone boter door plantaardige, kies af en toe voor vleesvervangers en leg meer groenten op je bord. Peulvruchten zorgen voor een langdurig voldaan gevoel en groene (blad)groenten zoals spinazie zorgen voor je dagelijkse portie ijzer (een voedingsstof die vooral rijkelijk voorkomt in vlees). Niet alleen zal je je fitter voelen, je immuunsysteem krijgt een boost en je eet bewuster. Het milieu en de dieren zullen je dankbaar zijn!

Meer info en recepten vind je op de website van EVA vzw (www.evavzw.be). 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…