Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘No meat. No nonsense.’ van Paul Florizoone + win 3 exemplaren

Sien Vanneste
7 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘No meat. No nonsense.’ van Paul Florizoone te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

1. BBQ-bloemkool-wings

Knapperig, sticky, spicy en sweet … Deze BBQ-bloemkool-wings hebben het allemaal!

Benodigdheden voor vier personen

  • 250 ml melk
  • 120 g bloem
  • 2 theelepels maïzena
  • 1 teentje knoflook
  • Snufje cayennepeper naar smaak
  • Peper en zout
  • 200 g panko
  • 1 bloemkool
  • 200 g BBQ-saus
  • Lente-ui, ter versiering

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Meng de melk in een kom met de bloem, het maiszetmeel, de heel fijn gesneden knoflook en de cayennepoeder en kruid met peper en zout. Klop dit even goed door zodat je een glad beslag krijgt zonder klonters.
  • Doe de panko in een schaal en kruid met wat peper en zout.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Doop de bloemkoolroosjes in het beslag en wentel ze vervolgens door de panko totdat ze er volledig mee bedekt zijn.
  • Leg de roosjes op een bakplaat met bakpapier, plaats de plaat in de voorverwarmde oven en bak de roosjes ca. 25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal de bloemkoolroosjes uit de oven en meng ze door BBQ-saus zodat de saus gelijkmatig over de knapperige roosjes verdeeld is. Bak ze nog eens 10 minuten extra in de oven.
  • Dien op met wat fijngesneden lente-ui.

2. Greenway’s vegan stoofvlees

Ook deze Vlaamse klassieker kun je heel makkelijk plantaardig maken met de veggie filetstukjes. Het fijne aan dit recept is dat het veel sneller klaar is dan traditioneel stoofvlees! Geen uren wachten, maar klaar in een goed half uur. Heerlijk met frietjes en vegan mayo.

Benodigdheden voor vier personen

  • 200 g ui
  • 1 aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 gedroogde pruimen zonder pit
  • 6 eetlepels bakboter of olijfolie
  • 480 g Greenway ‘Just like chicken’-filetstukjes of andere plantaardige filetstukjes
  • 1 eetlepel perenstroop
  • 7 g stoofvleeskruiden
  • 1 takje tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 25 g mosterd
  • 30 cl water
  • 25 cl bruin bier
  • 2 eetlepels Maïzena Roux voor bruine saus
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  • Snijd de ui en de aubergine in kleine blokjes van minder dan een halve centimeter. Ook de knoflookteentjes mogen fijngesneden worden. Snijd de pruimen vier stukken. Zet alles opzij.
  • Neem een goede pan met antiaanbaklaag en doe er 2 eetlepels vetstof in. Bak de filetstukjes goudbruin op middelhoog vuur en voeg er dan de perenstroop aan toe. Bak nog even verder terwijl je goed roert en zorgt dat het geheel niet aanbakt. Zet opzij.
  • Het bereiden van het stoofvlees kunnen we in een gietijzeren pan of een gewone kookpan doen. Start met het bruin stoven van de versneden ui en aubergineblokjes met 4 eetlepels vetstof. Is alles mooi bruingebakken, voeg dan de knoflook toe en roer er de versneden pruimen en de voorgebakken filetstukjes door.
  • Doe er de stoofvleeskruiden, tijm, laurier, mosterd, water en het bruin bier bij en laat het geheel 5 minuten stoven. Voeg er ten slotte 2 eetlepels Maïzena Roux aan toe om de saus wat in te dikken. Meng goed en laat nog 5 minuutjes op een laag vuurtje stoven terwijl je regelmatig roert. Proef en kruid bij met peper en zout indien gewenst.
  • Dien het stoofvlees op met een gemengde salade en frietjes of aardappelwedges uit de oven.

3. Greenway’s classic carrotcake

Het niet zo geheime ingrediënt in deze heerlijke carrotcake? Heel wat rauwe geraspte wortels natuurlijk! Laat de aanwezigheid van groenten in een dessert je niet afschrikken, want je zult zien dat iedereen van deze cake zal smullen.

Benodigdheden voor 6 tot 8 cupcakes

  • 75 g studentenhaver met rozijnen
  • 200 g bloem
  • 225 g bruine suiker (cassonade)
  • 5 g maiszetmeel
  • 6 g bakpoeder
  • 2 g zout
  • 4 g kaneel
  • 2 g gemberpoeder
  • 2 g nootmuskaat
  • 100 g plantaardige bakboter
  • 200 g geraspte wortels
  • 1 ml vanille-extract

Voor de limoentopping

  • 10 g plantaardige bakboter
  • 125 g poedersuiker
  • 0,5 ml vanille-extract
  • Sap van ½ limoen
  • Zeste van een sinaasappel, voor de afwerking

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Hak de notenmix in grove stukken.
  • Meng alle droge ingrediënten samen in een grote kom.
  • Smelt de bakboter in de magnetron of in een pannetje en roer dit samen met de wortels en de vanille door de droge ingrediënten. Meng alles goed door tot een egaal, stevig deeg. Ik gebruik hiervoor mijn handen!
  • Neem een cupcakebakvorm en vet deze in met wat bakboter. Verdeel het beslag in de bakvormpjes zodat die ongeveer tot twee derde gevuld zijn en bak ze 20 tot 25 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen voordat je de topping erover smeert.
  • Maak de topping. Smelt de boter en meng er de overige ingrediënten door. Smeer over de gebakken wortelcakejes. Werk af met wat sinaasappelzeste.

Win 3 exemplaren van ‘No meat. No nonsense.’

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…