Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat maakt producten bio of plantaardig?

Lore
3 min read

Meer en meer vinden we bioproducten in de winkelrekken. Daarnaast worden plantaardige producten ook steeds vaker gebruikt door prominente chefkoks of pakken merken uit met nieuwe ‘100% plantaardige producten’. Maar wat maakt de ingrediënten van je lunch, avondeten of je tussendoortje nu anders dan andere producten? Wij geven je graag uitleg over wat de labels ‘biologisch’ en ‘plantaardig’ precies inhouden.

Biologische gewassen

Eerst en vooral onderscheiden biologische producten zich van ander producten doordat ze natuurlijk bewerkt  worden. Ze werden niet gekweekt met kunstmatige bestrijdingsmiddelen of ze bevatten geen synthetische bewaar-, kleur- of smaakmiddelen. Dit niet alleen om het voedsel een zo natuurlijk mogelijke smaak te geven, het wordt vooral gedaan met het oog op het milieu. Voor gewassen worden zware machines vermeden, kunstmest mag niet gebruikt worden en er wordt ingezet op de natuurlijke groei van de planten. Ook onkruid wordt op een natuurlijke wijze aangepakt. Gewassen genetisch manipuleren is verboden. Alles wordt eraan gedaan om tijdens het productieproces het milieu zo weinig mogelijk te belasten.

Biologisch dierenwelzijn

De voedingswaren worden met respect voor de natuur behandeld, maar dierenwelzijn telt ook mee als we praten over ‘biologisch’. Dieren die voor consumptie gekweekt worden, worden met respect behandeld en krijgen over het algemeen meer ruimte dan dieren die op een alternatieve wijze gekweekt worden. Zo mag je onder ‘vrije uitloop kippen’ verstaan dat de dieren letterlijk veel plaats hebben om buiten rond te lopen en niet in kleine hokjes gehouden worden. Biologisch gekweekte dieren krijgen vaak ook biologisch voer of het voer kan binnen het eigen bedrijf geproduceerd worden om de term ‘biologisch’ te krijgen. Producten met het label ‘biologisch’ voldoen aan deze en een hele hoop andere eisen en worden steeds nauwlettend gecontroleerd door onafhankelijke instanties.

Bio gezonder?

Omdat er geen chemische producten werden gebruikt om biologisch voedsel te kweken, zijn er dus zeker minder schadelijke stoffen te vinden in de eindproducten. Ze hebben ook een hogere voedingswaarde en bevatten meer mineralen, vitaminen en antioxidanten. Voor biologisch vlees, vis of gevogelte geeft de wetenschap nog geen uitsluitsel over de gezondheidswaarde. Wel werden de dieren beter behandeld en gevoederd met gezonder voer, dat kan al tellen.

Plantaardig voedsel

Bij deze term focust de voedselindustrie op minder dierlijke producten en meer plantaardige producten. Deze manier van eten is beter voor het milieu en je gezondheid. Plantaardige producten bevatten ook een hele hoop vitaminen en voedingsstoffen die passen in een gezonde levensstijl. Wie meer inzet op groenten en fruit, in plaats van dierlijke producten, neemt meer vezels en mineralen op voor een gezonde spijsvertering en de kans op bepaalde ziektes verkleint aanzienlijk. Minder dierlijke producten en meer plantaardig voedsel betekent minder verzadigde (slechte) vetten en meer onverzadigde (goede) vetten. Deze vetten dragen bij aan de gezondheid van je hart en verminderen de kans op een te hoog cholesterolgehalte en daarbij het risico op hart- én vaatziekten.

Wie biologisch of plantaardig wilt eten, kijkt best goed naar de labels. Kies eens voor vleesvervangers en meer peulvruchten groenten op je bord. Smeer ook plantaardige margarine zoals Becel ProActiv met gezonde plantensterolen op je boterham en laat de salami, kip curry of ander dierlijk beleg links liggen. Het kan heel wat goeds doen voor je fitheid en de gezondheid van jou (en je hart).

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…