Geschreven met branded content van Berghoff Worldwide.
Een pan met een antiaanbaklaag heeft niet altijd een goede reputatie. Het zou gevaarlijk zijn voor je gezondheid als de pan waarin je je eten bereidt, beschadigd is. Bovendien is het oorspronkelijke materiaal dat in een antiaanbaklaag wordt aangebracht, belastend voor het milieu. Gelukkig staat de tijd -en daarmee ook de techniek – niet stil. Er zijn nu kookpotten met een Fernogreen antiaanbaklaag. En die zijn veilig in gebruik.
Wat is een Fernogreen antiaanbaklaag?
De antiaanbaklaag van kookpotten met Fernogreen, is gemaakt van polytetrafluorethyleen. Dit materiaal is ook wel bekend onder de afkorting PTFE. Het is synthetisch polymeer waarvan bekend is dat het heel stabiel is en niet verandert van samenstelling. Bijvoorbeeld in het geval van verhitting. Natuurlijk moet je kookpotten met een Fernogreen antiaanbaklaag ook zorgvuldig behandelen, zodat er geen krassen of putten in de antiaanbaklaag ontstaan. Maar bij normaal gebruik kun je lang van de antiaanbaklaag in de kookpotten profiteren.
Wat is het verschil met een traditionele antiaanbaklaag?
Heb je nog kookpotten en pannen die een oude antiaanbaklaag hebben, dan is de kans groot dat hier PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonaat) in is verwerkt. Deze beide stoffen kunnen niet eenvoudig afgebroken worden, waardoor het schadelijk voor het milieu is als deze pannen weggegooid worden. Ook voor de mens zelf is het niet gezond om deeltjes van de oude antiaanbaklaag binnen te krijgen. Het kan kanker en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Mocht je onverhoopt een beschadigde kookpot hebben met een Fernogreen antiaanbaklaag, dan hoef je niet bang te zijn dat er deeltjes van het polymeer door je lichaam worden opgenomen. Dat is namelijk niet het geval, het zal via de natuurlijke weg na enkele dagen je lichaam verlaten. En dat maakt de Fernogreen antiaanbaklaag een stuk veiliger en gezonder om mee te koken.
Waar moet je op letten tijdens het koken met de Fernogreen antiaanbaklaag?
Hoewel de Fernogreen antiaanbaklaag vele malen veiliger is dan de traditionele antiaanbaklaag blijft het belangrijk om op een goede manier met je kookpotten om te gaan. Zo kook je niet alleen veilig, je krijgt ook nog eens de lekkerste maaltijden. Let er bijvoorbeeld op dat je de pannen nooit verhit als er niets inzit. Laat de temperatuur ook niet boven de 260°C uitkomen om te voorkomen dat er ontbinding van het polymeer optreedt. De temperatuur dat er werkelijk schadelijke stoffen vrij kunnen komen ligt hoger, dus 260°C is een veilige marge. Kook dus niet op hoog vuur, maar beperk het tot laag of gemiddeld vuur. Dan zal de olie in de pan ook niet gaan walmen. Tot slot is het belangrijk dat je met een kunststof of houten spatel in de pannen roert en dat je de kookpotten met de hand afwast, zonder gebruik te maken van een schuursponsje of ander materiaal dat kan krassen.
Het voordeel van een Fernogreen antiaanbaklaag
Doordat de antiaanbaklaag uit meerdere lagen bestaat en een speciale coating heeft, hebben de kookpotten een langere levensduur. Bovendien hoef je maar weinig olie of boter te gebruiken, wat de maaltijden nog gezonder maakt. Er zal ook minder eenvoudig eten aan de kookpotten blijven kleven. Dat zorgt voor minder vorming van bacteriën en het is ook gemakkelijk bij het schoonmaken.