Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

INTERVIEW Foodblogger Chloé Kookt: ‘Wat ik kan, kan iedereen’

Chloé Lauwers is al enkele jaren een grote inspiratie voor keukenprinsen en -prinsessen. Op haar Instagrampagina @chloekookt deelt ze gevarieerde en gezonde recepten waarmee iedereen in de keuken aan de slag kan. Haar nieuwe kookboek Chloé Cucina focust op de Italiaanse keuken, aangezien Chloé een groot deel van haar tijd bij haar vriend in Italië spendeert. Hoe haar kookboek tot stand kwam, vertelt ze je hier. Benieuwd naar de recepten? Wij mogen er zes delen in de gloednieuwe editie van ons magazine Gezond, die vanaf vrijdag in de winkelrekken ligt!

Waar komt je interesse in gezond koken en eten vandaan?

‘Ik kook al van kleins af. Eerst bakte ik met mijn oma cupcakes of pannenkoeken of maakten we milkshakes. Toen ik ouder werd, begon ik ook andere gerechten klaar te maken. Koken is iets heel dankbaars. Mensen zijn altijd heel blij als je eten voor hen klaarmaakt. Dat motiveert mij om het te blijven doen en nóg meer te experimenteren in de keuken.’

Hoe ontstond Chloé Kookt?

‘Op mijn Instagram deelde ik af en toe foto’s van mijn gerechten. Vrienden vroegen me vaak of ik hen het recept van het gerecht in kwestie kon geven. Het leek mij leuk om al die recepten te verzamelen op één pagina. Op mijn persoonlijke account vroeg ik wie mijn pagina zou volgen en ik kreeg een pak enthousiaste reacties. Daarom besliste ik om een apart account aan te maken, speciaal voor mijn recepten.’

Chloé Kookt trok in het begin voornamelijk studenten aan. Is dat veranderd?

‘In het begin waren het inderdaad vooral studenten die mijn pagina bezochten. Ik ben zelf ook nog student en wil laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn. Ik heb nooit een opleiding gevolgd en mijn motto is: ‘wat ik kan, kan iedereen.’ Toen ik meer volgers kreeg, kwamen er natuurlijk ook mensen uit andere leeftijdscategorieën bij. Maar ik heb nog steeds voornamelijk jonge volgers, bijvoorbeeld mensen die net alleen zijn gaan wonen. Maar eigenlijk bereik ik nu wel veel verschillende doelgroepen.’

Hoe groeide Chloé Kookt uit van een Instagram naar een echte business?

‘Toen ik mijn Instagrampagina aanmaakte had ik natuurlijk niet vanaf dag één zoveel volgers. Een jaar lang poste ik slechts af en toe iets en had ik zo’n 1.000 volgers. Toen de eerste lockdown begon, had iedereen plots zeeën van tijd. Ik dus ook. (lacht) Ik kookte ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Soms postte ik drie recepten per dag. Ik vroeg mijn volgers ook om mij te taggen als ze een van mijn recepten maakten. Op bepaalde dagen werd ik wel 40 keer getagd. Drie maanden later had ik er 30.000 volgers bij. Dat had ik nooit verwacht. Tot op heden blijft het volgersaantal groeien. Heel onverwacht, maar wel superleuk. Ondertussen heb ik ook een website en doe ik soms private diners, al heb ik het daar momenteel te druk voor. De examens komen eraan en het is soms moeilijk om alles te combineren.’

Wat is volgens jou het belang van gevarieerd en gezond eten?

‘Ik vind gezond eten een goede manier om levenskwaliteit te garanderen. Vooral een goede balans is belangrijk. Ik probeer mijn volgers aan te moedigen om gezond te eten, maar dat wil niét zeggen dat ik hen aanraad om bijvoorbeeld geen koolhydraten of vetten meer te eten. Ik denk dat je zelf moet aanvoelen wat werkt voor jou. Of ik soms ook gewoon een frietje haal? Natuurlijk! (lacht) Voor mij hoort dat ook bij een gezonde levensstijl.’

Wat is je favoriete keuken en waarom?

‘Als ik écht moet kiezen, zou ik voor de Italiaanse keuken gaan. Dat zou ik elke dag kunnen eten. Mijn vriend woont sinds twee jaar in Italië, dus ik breng er een groot deel van mijn tijd door. Dat is ook de reden waarom mijn nieuwe kookboek focust op de Italiaanse keuken. Twee jaar lang heb ik er inspiratie opgedaan en dat vertaalt naar mijn eigen receptuur. In mijn boek vind je echter geen traditionele Italiaanse gerechten. Ik gaf er mijn eigen draai aan en ging verder in op de smakencombinaties die ik er leerde kennen en eten.’

Welke raad heb je voor beginnende koks?

‘Gebruik zoveel mogelijk verse producten. Ik ga één of twee keer per week naar de winkel en koop dan vlees, vis en heel veel groenten. Op die manier ontdek je zélf ook nieuwe en interessante combinaties. Haal dus veel basisingrediënten. Ik kies vaak paprika’s, courgetten, babyspinazie en champignons. Producten zoals pasta en rijst, of andere dingen die niet snel vervallen, koop ik altijd in bulk aan. Ook kokosmelk blijft heel lang goed.’

Hoe ziet de toekomst van Chloé Kookt eruit?

‘Ik studeer geneeskunde. Dat sluit aan bij een gezonde levensstijl en gezonde voeding. Geneeskunde gaat niet enkel over mensen beter maken, maar ook over mensen verzorgen. Door lekker te koken en een goede maaltijd te voorzien, zorg je ook voor anderen. Zolang ik Chloé Kookt met mijn studies kan combineren, blijf ik het doen. Ik zie mezelf dus niet meteen stoppen. Momenteel zie ik Chloé Kookt als mijn studentenjob, die ik combineer met mijn studies.’

‘Ik ben erg dankbaar voor wat ik al mocht doen. Het is te zot voor woorden dat ik zo ver ben geraakt, want het was nooit mijn doel om influencer te worden. Maar plots verdiende ik geld met wat ik graag doe. Er staan nog heel wat leuke dingen op de agenda, al kan ik daar nu nog veel over zeggen. Ik moet nog drie jaar studeren. Wat er daarna gebeurt, laat ik op mij afkomen. Je weet nooit welke kansen je nog gaat krijgen!’

Meer lezen? Chloé Cucina van Chloé Lauwers (Pelckmans, € 24,50)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…