scrollTop top

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Helen kookt elke dag’ van Helen Verhelst + win 4 exemplaren

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Helen kookt elke dag’ van Helen Verhelst + win 4 exemplaren

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Helen kookt elke dag’ van Helen Verhelst te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen vier exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Eggs benedict met gerookte zalm

Benodigdheden voor 2 personen

  • 125 g boter
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • versgemalen zout en zwarte peper
  • 2 eieren
  • scheutje azijn
  • 50 g groene aspergetips
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 sneden brood
  • 100 g gerookte zalm (Je kunt de gerookte zalm ook perfect vervangen door gebakken spek of een plakje kipfilet)

Bereidingswijze

  • Maak eerst de hollandaisesaus. Snijd de boter in blokjes en smelt op een middelhoog vuur in een steelpan. Doe de eidooiers en het citroensap in een maatbeker. Giet de gesmolten boter langzaam en geleidelijk in een dun straaltje bij het eimengsel terwijl je het geheel met een staafmixer op hoge snelheid mixt. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Zet even opzij.
  • Breek de twee eieren in twee kleine schaaltjes.
  • Vul een steelpan met 1 liter water. Voeg een klein scheutje azijn toe en breng het aan de kook. Zodra het vuur kookt, zet je het onmiddellijk wat lager. Maak met een garde een draaikolk en schep voorzichtig de twee eieren in het water. Laat 3 à 4 minuten koken en roer het water af en toe om. Zo voorkom je dat de eieren aan de bodem van de pan kleven.
  • Bak ondertussen de groene aspergetips 3 minuten aan in een verhitte pan met een eetlepel olijfolie. Kruid met versgemalen zwarte peper en zout. Neem de eieren voorzichtig uit de steelpan met een schuimspaan en leg ze op een met keukenpapier bekleed bord.
  • Rooster de sneden brood in een oven of broodrooster en beleg met een plakje gerookte zalm en de groene asperges. Leg er voorzichtig het gepocheerde ei op en schep er vervolgens de hollandaisesaus over.

Salade met halloumi en parelcouscous

Benodigdheden voor 2 personen

  • 1/2 rode ui
  • 225 g halloumi (1 pakje)
  • 20 g spinazie
  • 200 g kerstomaatjes
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 120 g parelcouscous
  • 1 eetlepel groene pesto

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de rode ui in ringen. Snijd de halloumi in dikke plakken van ongeveer 1 cm dik. Snijd de kerstomaatjes overlangs. Hak de spinazie fijn en zet even opzij.
  • Schik de rode ui, gesneden halloumi en kerstomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng met twee eetlepels olijfolie en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats in de oven gedurende 15 minuten.
  • Bereid ondertussen de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking. Giet de gekookte parelcouscous af en maak los met een vork. Meng een eetlepel groene pesto en een eetlepel olijfolie onder de gekookte parelcouscous en kruid met versgemalen zwarte peper. Zet apart.
  • Stel de salade samen. Serveer de parelcouscous in een grote kom en meng met de geroosterde groenten, gebakken halloumi en gesneden spinazie. Werk af met de sappen van de ovengroenten.

Mexicaanse zoete aardappel

Benodigdheden voor 2 personen

  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • 75 g zwarte bonen (1 klein blikje)
  • 75 g maïs (1 klein blikje)
  • 2 lente-ui
  • handvol koriander
  • 1 rode chilipeper
  • 2 eetlepels roomkaas
  • 100 g geraspte cheddar
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • srirachasaus

Bereidingswijze

  • Spoel de zoete aardappelen goed af onder de kraan en dep droog. Prik rondomrond met een vork gaatjes in de zoete aardappelen. Leg ze in een schaal en plaats 10 minuten in de magnetron. Keer halverwege even om.
  • Spoel de zwarte bonen en de maïs even af en laat uitlekken. Snijd de lente-ui, koriander en de rode chilipeper alvast fijn en zet even opzij.
  • Haal de zoete aardappelen uit de magnetron wanneer ze zacht zijn. Laat even afkoelen. Snijd de zoete aardappelen doormidden en schraap het vruchtvlees eruit, maar laat de schil intact.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
  • Pureer het vruchtvlees van de zoete aardappelen en meng het met de zwarte bonen, de maïs, de roomkaas en 80 gram geraspte cheddar. Kruid met zwarte peper en zout.
  • Schep de vulling terug in de schillen en werk elke aardappel af met de resterende kaas. Bak ze nog ongeveer 5 minuten of tot de kaas volledig gesmolten is.
  • Serveer met de fijngesneden koriander, lente-ui en rode chilipeper. Graag nog wat extra pit? Werk dan af met srirachasaus.

Tip: Heb je nog wat avocado of zure room over? Serveer dit er dan lekker bij! Hetzelfde geldt voor een overschotje gehakt, dat je perfect onder de zoete aardappel kunt mengen.
Geen magnetron? Bak de zoete aardappel dan met een scheutje olijfolie gedurende 40 à 45
minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Win 3 exemplaren van ‘Helen kookt elke dag’

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!