Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Vegan zoals je het nog nooit proefde’

Nona Heremans
7 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Vegan zoals je het nog nooit proefde’ te delen.

Chef Yolan en gastvrouw Tekla van het Hasseltse restaurant Lento delen in ‘Vegan zoals je het nog nooit proefde’ 60 heerlijke, plantaardige recepten, van hapjes tot desserts. Ook voor wie (nog) niet vegan kookt, zijn de recepten toegankelijk. Dankzij concrete tips wordt de overgang naar een plantaardige levensstijl gemakkelijker.

1. Gevulde avocado’s

Benodigdheden voor 4 personen

  • 2 koningsoesterzwammen
  • scheutje olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • peper en zout
  • bosje bieslook
  • 2 tomaten
  • 2 avocado’s

Voor de saus

  • 1 eetlepel veganaise
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 theelepel sushi-azijn
  • 1 theelepel srirachasaus
  • ½ theelepel gerooktepaprikapoeder
  • 1 theelepel limoensap
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Snijd de stelen van de koningsoesterzwammen in blokjes (bewaar de hoedjes voor een ander gerecht zoals de champignonsoep op pagina 132).
  • Bak de blokjes in olijfolie op hoog vuur aan. Blus met de azijn en breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur. Hak een deel van de bieslook fijn en roer de snippers door de blokjes oesterzwam.
  • Zet een pan water op om de tomaten te emonderen (je hoeft dit niet te doen als je geen zin hebt, maar zo zijn ze het aangenaamst van textuur).
  • Hol de avocado’s heel voorzichtig met een lepel uit.
  • Emondeer de tomaten en verwijder het vruchtvlees. Snijd dit in blokjes.
  • Meng alles in een mengkom met de veganaise, ketchup, sushi-azijn, srirachasaus, het gerooktepaprikapoeder, limoensap en peper en zout.
  • Vul hiermee de uitgeholde helften van de avocado en garneer met bieslook.

2. Risotto met asperges

Benodigdheden voor 4 personen

  • 3 liter water
  • peper en zout
  • 6 witte asperges
  • 6 groene asperges
  • 1 zakje bouquet garni
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • olijfolie
  • 320 g risottorijst
  • 1 Belgisch blond biertje
  • handje pijnboompitten
  • bosje bieslook
  • 1 klontje plantaardige bakboter
  • 60 g plantaardige yoghurt
  • 1 citroen
  • 1 pakje vegan carpaccio, eventueel
  • 1 lepeltje witte truffelolie, eventueel

Bereidingswijze

  • Breng in een grote pan het water aan de kook en voeg zout toe(het water moet licht gezouten smaken).
  • Schil intussen de witte asperges en verwijder de harde onderkant van de witte en de groene asperges. Bewaar het aspergeafval om er straks een bouillon van te maken.
  • Kook de groene asperges in 2-3 minuten beetgaar. Laat ze in een kom met koud water afkoelen.
    Gaar de witte asperges in het water waarin je de groene asperges gekookt hebt, maar haal de pan van het vuur en laat niet meer koken. Zet de deksel op de pan en laat 8-10 minuten
    garen (totdat ze beetgaar zijn). Laat ook de witte asperges in de kom met koud water afkoelen.
  • Doe nu al het asperge-afval met het zakje bouquet garni in het kookvocht en laat 30 minuten op laag vuur koken.
  • Bak de sjalot en de knoflook in een ruime hoeveelheid olijfolie totdat ze glazig worden. Voeg de (ongekookte) risottorijst toe. Roer en bak alles glazig. Blus met het Belgisch biertje en laat al het vocht inkoken.
  • Zet het vuur laag. Voeg een deel van de zelfgemaakte aspergebouillon toe totdat de rijst onder staat. Laat het vocht inkoken. Blijf bouillon toevoegen en inkoken totdat de rijst gaar is (blijf
    goed roeren en proef tussendoor).
  • Rooster intussen de pijnboompitjes. Hak de bieslook fijn en snijd de asperges in stukken van ca. 2 cm (snijd overlangs).
  • Voeg de boter, yoghurt, asperges en bieslook toe aan de rijst, wanneer die gaar is. Meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Pers er een klein beetje
    citroen overheen, naar smaak.
  • Garneer met de pijnboompitjes. Voeg eventueel nog vegan carpaccio en/of een vleugje witte
    truffelolie toe.

3. Easy cheescake

Benodigdheden voor 4 personen

Voor de bodem

  • handje dadels
  • handje gemengde noten
  • 1 eetlepel kokosolie

Voor de coulis

  • 250 g bosbessen
  • 25 g suiker
  • scheutje citroensap
  • 3 jeneverbesjes

Voor de kaaslagen

  • 1 kg plantaardige smeerkaas
  • 200 g poedersuiker
  • rest van het citroensap van de citroen van de coulis

Bereidingswijze

  • Mix voor de bodem de ingrediënten in de keukenmachine tot een deeg. Rol dit tussen twee vellen bakpapier uit om zo de bodem van de taart te vormen. Doe in een taartvorm.
  • Doe voor de coulis de vier ingrediënten in een pannetje, breng aan de kook en laat weer afkoelen.
  • Meng voor de kaaslagen de ingrediënten met elkaar. Doe de helft in een kom en meng daar wat coulis door.
  • Bouw nu de taart op met een witte laag op de bodem, dan een paarse laag en bovenop de coulis. Leg er ook nog wat verse bosbessen op.
  • Zet de cheesecake eerst 30 minuten in de diepvries. Daarna kun je hem goed snijden.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…