Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit zijn de drie fasen van oververmoeidheid en zo verhelp je het

7 min read

Iedereen heeft wel eens dagen waarop alledaagse zaken die geen moeite kosten plots loodzwaar aanvoelen. Het is normaal dat je je af en toe eens moe voelt. Maar als de continue vermoeidheid en futloosheid blijft aanslepen, dan kamp je misschien met oververmoeidheid. En dan heb je er alle baat bij om in te grijpen.

In onderstaand artikel lees je alles wat je moet weten over oververmoeidheid.  Want als je dit niet aanpakt, kan oververmoeidheid aanleiding geven tot ernstige psychische aandoeningen zoals een depressie.

Wat is het verschil tussen vermoeid- en oververmoeidheid?

Wanneer we ons moe voelen, zijn we vaak geneigd om te denken dat het normaal is. We werken allemaal veel, gaan na het werk sporten, entertainen de kinderen, doen het huishouden en plannen onze weekends bomvol met uitjes met familie en vrienden. Rusten doen we wel als we oud zijn.

Van al die activiteiten kan je behoorlijk moe worden. Maar als je jezelf een paar dagen rust gunt, en vroeg onder de wol kruipt, lukt het wel om komaf te maken met dat futloos gevoel.

Als dat niet het geval is, en het jou m.a.w. niet lukt om te herstellen van die vermoeidheid, dan is de kans groot dat er sprake is van (chronische) oververmoeidheid. Deze vorm van langdurige vermoeidheid manifesteert zich in drie stappen. Wij lichten de verschillende fasen kort toe.

3 fasen van oververmoeidheid

Oververmoeidheidsfase 1

In de eerste fase voel je dat je sneller moe bent dan gewoonlijk. Maar je gaat ervan uit dat dat komt doordat het op professioneel en/of persoonlijk vlak erg druk is. Als je ’s ochtends wakker wordt, voel je je ook niet uitgeslapen. Je krijgt het moeilijk om je to-dolijstje af te ronden waardoor de openstaande taken zich in sneltempo opstapelen. Je verlangt naar vakantie en gaat ervan uit dat rust je vermoeidheid zal doen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Oververmoeidheidsfase 2

In de tweede fase merk je duidelijk dat je het moeilijk hebt om je concentratie op peil te houden. Daardoor beslis je om verschillende taken af te wisselen met elkaar, waardoor je productiviteit uiteindelijk terugloopt. Verder laat je kortetermijngeheugen je in de steek wat leidt tot frustratie. Je bent prikkelbaar en ergert je aan alles en iedereen.

Je piekert over bovenstaande zaken waardoor je de slaap moeilijk kunt vatten. Hierdoor voel je je nog futlozer waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt van zaken die elkaar alsmaar versterken.

Oververmoeidheidsfase 3

In de derde fase beslis je een arts te raadplegen omdat je je emotioneel erg onstabiel voelt en regelmatig emotionele uitbarstingen hebt. Je hebt het gevoel dat niets je nog tot rust brengt waardoor je opgejaagd bent. Je kampt met stemmingswisselingen: het ene moment zit je uitbundig te lachen, vijf minuten later rollen de tranen over je wangen.

Je valt moeilijk in slaap en slaapt niet echt vast. Toch voel je die vermoeidheid veel minder dan in de twee voorgaande fasen. De arts stelt in deze fase vaak de diagnose van chronische oververmoeidheid.

Wat doen bij oververmoeidheid?

Wie zich in de derde fase bevindt, ervaart dit vaak als iets dat plots is gebeurd.  Aan (chronische) oververmoeidheid gaat nochtans een lang proces, met duidelijke signalen, vooraf. Oververmoeidheid kan van de ene op de andere dag resulteren in een psychische aandoening zoals depressie of burn-out. Daarom is het belangrijk om op tijd gas terug te nemen en (professionele) hulp toe te laten.

Oververmoeidheid verhelpen of voorkomen

Bij oververmoeidheid spelen drie factoren mee: draagkracht, draaglast en rust. Het oververmoeid gevoel steekt de kop op als die drie factoren niet langer in balans zijn.  

Jouw draagkracht

De ene persoon kan psychologisch meer verdragen dan de andere. Het is vooral belangrijker dat je zelf aanvoelt hoeveel jij kunt verwerken. Waar liggen jouw grenzen? Welke signalen herken je als je tegen je grenzen aanbotst? Welke factoren maken jouw draagkracht groter? Ben je bijvoorbeeld omgeven door een warme familie? Heb je een steunende partner? Probeer te ontdekken hoe groot jouw draagkracht is en wat een positieve en negatieve invloed heeft erop.

De draaglast

Als de draagkracht en draaglast niet in evenwicht zijn, dan loopt de emmer vroeg of laat over. Voorbeelden van zaken die de draaglast vergroten zijn: ziekte, slecht slapen, relatieproblemen, een ongezonde werksituatie… Los van elkaar zorgen deze verschillende elementen vaak niet voor al te veel problemen. Als je problemen hebt op je werk, maar een aangename thuissituatie hebt, dan kan je na het werk ventileren en tot rust komen. Als de verschillende elementen zich opstapelen, gaat het vaak mis. Probeer spanningen thuis of op het werk op te lossen door erover te praten.

Rust

Voel je dat je nood hebt aan rust? Gun jezelf dan de tijd om even te vertragen. Heb je al een ellenlange to-dolijst en vraagt je baas je om er nog een project bij te nemen? Speel open kaart en geef aan dat dat je al voldoende werk hebt.  Een extra project zou er al alleen maar voor zorgen dat je gestresseerd bent waardoor ook de kwaliteit van de andere projecten eronder komt te lijden.  

Organiseert één van je vrienden een tuinfeestje op zaterdagavond maar heb je nood aan een rustige avond in de zetel? Wees eerlijk. Jouw vrienden en familie hebben liever dat je er nu een avond niet bij bent, dan dat je de komende maanden helemaal out bent. Gun jezelf voldoende vrije tijd.

Nood aan meer energie?

Heb je een (natuurlijk) duwtje in de rug nodig? Moodrise is een voedingssupplement op basis van drie planten – saffraan, ashwagandha en rhodiola – die garant staan voor een mentale energieboost. Verder zorgen de capsules ook voor een betere gemoedstoestand en nachtrust. Voor meer info raden we je aan een arts of apotheek te raadplegen. 

Met de code GEZOND15 ontvang je bovendien 15% korting en gratis levering op je aankoop van het MoodRise-supplement. Klik hier voor de webshop.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…