Er kunnen verschillende oorzaken aan de grond van vermoeidheid liggen. De meest voor de hand liggende is te weinig slaap. Wie te weinig slaapt, voelt zich de dag erna gegarandeerd moe.
Maar er zijn ook andere factoren, zoals stress of een ongezonde levensstijl, die een weerslag hebben op je lichaam en vermoeidheid opwekken.
Wij zetten vijf tips op een rijtje die je helpen om komaf te maken met dat vervelende, vermoeide gevoel!
1. Eet gezond en gevarieerd
Gezond eten is eten met gezond verstand. Alles kan en mag maar met mate. Variatie in je voedingspatroon is het allerbelangrijkste.
Verder moet de basis van je voedingspatroon bestaan uit groenten, fruit en volle granen. Die vul je matig aan met dierlijke producten als vis, melk, kaas, yoghurt, gevogelte en eieren.
Eet niet te veel rood vlees en boter en vermijd bewerkte voeding rijk aan toegevoegde vetten, suiker en zout.
Probeer ook zo bewust mogelijk te eten, dus niet voor de tv of met je smartphone in de hand. Last but not least; geniet van je eten.
2. Pak de oorzaak aan
Heb je het gevoel dat je gestresseerd opstaat en ook zo gaat slapen? Dan is de kans groot dat stress bij jou de grote boosdoener van je vermoeidheid is. Stress kan je niet volledig uit je leven bannen, maar je kunt je levensstijl wel aanpassen zodat je er beter mee kunt omgaan.
Zoek eerst en vooral uit waar de stress vandaan komt. Door de oorzaken te identificeren, kan je ze beter onder controle houden. Velen krijgen stress door te veel na de denken over zaken die in het verleden gebeurd zijn en mogelijke obstakels waar ze in de toekomst mee geconfronteerd zullen worden. Focus op het heden. Piekeren brengt je niet vooruit.
3. Neem (vitamine)supplementen
De beste manier om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, is uiteraard een evenwichtige voeding. In veel gevallen blijkt een aanvulling in de vorm van een of meerdere voedingssupplementen echter nodig te zijn.
Zo kan een tekort aan het co-enzym Q10 bijvoorbeeld de oorzaak van je vermoeidheid zijn. C0Q10 speelt namelijk een cruciale rol bij de energieproductie in ons lichaam. Bij een tekort aan CoQ10 kan je je dan ook vermoeid voelen. Je kan er dan voor kiezen om je tekort aan te vullen met een voedingssupplement.
Tip: Kies indien mogelijk voor een supplement dat gebruik maakt van ‘Ubiquinol’, de actieve vorm van CoQ10, daarmee kan je lichaam meteen aan de slag. De andere vorm, Ubiquinone, moet steeds eerst nog omgezet worden naar Ubiquinol. Je herkent een kwalitatief voedingssupplement met Ubiquinol aan het ‘KANEKA’-seal (het Japanse bedrijf Kaneka is gespecialiseerd in het produceren van Ubiquinol). Onder andere Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therasience, Hiddit en Pileje gebruiken Kaneka-Ubiquinol in hun producten.
Wij raden je aan om je huisarts te raadplegen indien je twijfelt of een bepaald voedingssupplement geschikt is voor jou. Het onnodig innemen van supplementen kan je gezondheid schaden.
4. Zweer slechte gewoontes af
Ook roken en overmatig alcoholgebruik dragen bij aan vermoeidheid. Wanneer je rookt, vermindert de zuurstof in je longen en bloedbanen. Die zuurstof wordt vervangen door de ongezonde lucht die afkomstig is van de sigaret. De verlaging in zuurstof zorgt ervoor dat je organen niet optimaal kunnen functioneren.
Het loont dus zeker om vandaag nog te stoppen met roken en je alcoholgebruik binnen de perken te houden.
5. Wees geduldig
Heb je alle bovenstaande tips toegepast? Verwacht dan geen quick fix. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe, gezonde en bewuste levensstijl. Rome is niet op één dag gebouwd.