Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Co-enzym Q10 of Ubiquinol: wat is het verschil?

6 min read

Heel wat cosmeticamerken benadrukken graag dat hun crèmes en lotions het wonderingrediënt Q10 bevatten, hét geheim voor een strakke(re) huid. Het klopt inderdaad dat Q10 huidveroudering tegengaat, maar tegelijk is Q10 nog zoveel meer dan dat!

Als stof is Q10 cruciaal bij de energiehuishouding van onze cellen en zorgt het ervoor dat onze spieren en organen optimaal functioneren. Het co-enzym komt van nature in twee verschillende vormen in ons lichaam voor: Ubiquinone (waar vaak naar verwezen wordt als Q10) en Ubiquinol. Deze vormen hebben elk hun eigen kenmerken en functies.

In dit artikel zetten we even de belangrijkste verschillen voor je op een rij! 

Ubiquinone versus Ubiquinol

Het co-enzym Q10, of afgekort CoQ10, komt voor in twee verschillende vormen: Ubiquinone en Ubiquinol. Beide vormen zijn aanwezig in al onze cellen, meer bepaald in onze mitochondriën. De belangrijkste rol van deze mitochondriën is het produceren van energie.  

Om dit energieproductieproces mogelijk te maken, is er nood aan zowel Ubiquinone als Ubiquinol. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee vormen? 

  • Ubiquinone, vaak ook simpelweg Q10 genoemd, is de geoxideerde variant van co-enzym Q10.
  • Ubiquinol is de gereduceerde, actieve variant van co-enzym Q10.

De termen ‘geoxideerd’ en ‘gereduceerd’ verwijzen eigenlijk naar de reactie die wordt aangegaan met elektronen. Ubiquinone, de geoxideerde variant, geeft elektronen af, terwijl Ubiquinol, de gereduceerde vorm, elektronen opneemt. 

Om energie te kunnen produceren, moet ons lichaam Ubiquinone altijd eerst omzetten naar Ubiquinol, aangezien Ubiquinone eigenlijk inactief is. Deze omzetting gebeurt dankzij een enzym dat diaphorase heet. 

Vervolgens zorgt Ubiquinol ervoor dat elektronen stapsgewijs gecombineerd worden met zuurstof. Hierdoor ontstaat geleidelijk aan adenosinetrifosfaat, ook  wel bekend als ATP. Deze stof is de belangrijkste energieleverancier van ons lichaam, en zorgt er dus eigenlijk voor dat al onze cellen optimaal kunnen functioneren. 

Eens Ubiquinol zijn taak heeft ‘vervuld’, wordt de stof opnieuw omgezet naar Ubiquinone. Er bestaat dus een constante wisselwerking tussen de twee stoffen. 

Welke vorm is nu eigenlijk het belangrijkst?  

Aangezien er een wisselwerking bestaat tussen beide vormen, zijn zowel Ubiquinone als Ubiquinol belangrijk voor een goed functionerend lichaam. Toch heeft Ubiquinol een belangrijk voordeel tegenover Ubiquinone:  die laatste is namelijk ‘inactief’ en moet dus altijd eerst nog omgezet worden naar de actieve versie. 

Naarmate we ouder worden, begint ons lichaam bovendien steeds minder van het enzym dat Ubiquinone omzet naar Ubiquinol te produceren. Vanaf ons dertigste levensjaar wordt het voor ons lichaam daardoor steeds moeilijker om Ubiquinone naar Ubiquinol om te zetten. 

Hierdoor neemt het risico op een Ubiquinol-tekort toe, met verschillende mogelijke gevolgen: 

  • Onze cellen krijgen minder energie, waardoor we vermoeid raken. 
  • Door een tekort aan energie kunnen belangrijke organen zoals ons hart, onze longen en onze spieren bovendien niet meer optimaal functioneren, waardoor het risico op hartfalen, blessures en een daling van het uithoudingsvermogen toeneemt. 

Naast onze leeftijd zijn er ook nog andere risicofactoren die voor een Ubiquinol-tekort kunnen zorgen. Zo zijn roken, stress en ongezonde eetpatronen nefast voor de concentraties Ubiquinol in ons lichaam. 

Voedingssupplementen met Ubiquinol of Ubiquinone?

Als je ervoor kiest om je mogelijk tekort aan te vullen met een voedingssupplement, is het aangeraden om  te kiezen voor een supplement waar Ubiquinol in verwerkt zit. Op die manier krijg je meteen de actieve vorm binnen en moet je lichaam de Q10 niet eerst nog omzetten naar Ubiquinol. Zo bespaar je een stap in het energieproductieproces.  

Vooral mensen die ouder zijn dan 30 of mensen die regelmatig aan sport doen, hebben baat bij het innemen van extra Ubiquinol, omdat het risico op een tekort bij deze groepen groter is. 

Al wil dat niet zeggen dat ook anderen geen baat hebben bij het nemen van Ubiquinol: je kan eigenlijk nooit te veel van deze stof innemen. Volgens wetenschappers bedraagt de ideale dosering 50 à 200 mg Ubiquinol per dag. 

Overweeg je om voedingssupplementen of capsules met Ubiquinol te beginnen innemen? Ga op de verpakking van de supplementen dan zeker op zoek naar de vermelding ‘KANEKA’. Het Japanse bedrijf Kaneka is namelijk gespecialiseerd in het produceren van bio-identiek Ubiquinol. Aangezien de productie hiervan vrij complex is, worden er ook heel wat kwalitatief minderwaardige producten verkocht. Het gaat hierbij vaak om namaakproducten die afkomstig zijn uit China. Met een ‘KANEKA’-seal ben je dus zeker dat je goed zit. 

Farmaceutische bedrijven die Kaneka-Ubiquinol verwerken in hun voedingssupplementen zijn onder andere Pharma NordTrenkerNutrisanTherasienceHiddit en Pileje

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…