Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is een tekort aan Q10 de oorzaak van je vermoeidheid?

Lore
3 min read

Steeds meer last van vermoeidheid of energietekort? Veel mensen kunnen ongetwijfeld meespreken over hoe belastend het is voor je levenskwaliteit. De oorzaak? Veel mensen leiden een druk bestaansleven: ze werken veel en zijn ook nog eens sociaal actief bezig. Er ontstaat dan gemakkelijker stress, wat een boosdoener is voor fysieke en mentale vermoeidheid. Vaak zal ook de goede nachtrust sneuvelen. Als je echter meer energie opdoet dan je aanvult, bestaat er een grote kans dat je chronisch vermoeid geraakt. Een andere en tevens veelvoorkomende oorzaak van vermoeidheid is het tekort aan essentiële levensstoffen, zoals co-enzyme Q10.

Wat is Q10?

Co-enzyme Q10 of kortweg Q10 is een natuurlijke stof die een fundamentele rol speelt bij de energieproductie in ons lichaam en werkt als een zeer krachtig antioxidant. De stof is aanwezig in elke lichaamscel en terug te vinden in de mitochondriën (de energiecentrales van onze cellen). Wanneer een cel energie nodig heeft, zet deze vet, koolhydraten en eiwitten om in ATP, de molecule die energie onder zijn chemische vorm opslaat. De cel breekt de ATP-molecule af en geeft de energie vrij die erin vastzit. Vooral onze spieren, lever, nieren en ons hart hebben een hoge energiebehoefte voor een optimale werking.

In de voeding of als supplement? Q10 krijgen wij in relatief kleine hoeveelheden binnen via verschillende soorten voedingsmiddelen, zoals via vette vis, soja, noten en vlees. Maar deze hoeveelheden zijn eerder gering. Het grootste deel maakt ons lichaam dus zelf aan, maar dat proces verloopt helaas niet altijd even goed.

Factoren die zorgen voor een verminderde Q10 aanmaak

Op latere leeftijd komt  Q10 minder voor in de cellen, wat betekent dat je minder energie hebt en je je ook minder goed kunt concentreren en minder snel recupereert. De aanmaak van Q10 wordt eveneens afgeremd bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld cholesterolverlagende statines). 

Ook de levensstijl speelt een rol. De voedselmachine in het lichaam zal immers niet in gang raken zonder voeding met essentiële voedingsstoffen. Een stevige portie stress en spanning zorgen op dezelfde wijze voor een verminderde lichaamsaanmaak van Q10. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel, waarin je lichaam maar blijft werken, maar de batterij nooit volledig opgeladen geraakt. Een aanvulling met deze essentiële levensstof is in ieder geval nuttig om je levenskwaliteit te optimaliseren.

Waar is extra Q10 nu precies goed voor?

  • Vermindert vermoeidheid en uitputting
  • Behoudt een goede energieproductie
  • Zorgt voor een normaal energiemetabolisme
  • Werkt als krachtig antioxidant
  • Het draagt bij tot de bescherming van de lichaamscellen tegen oxidatieve stress

Vul je tekorten aan

Kan jij ook zo'n energieboost gebruiken? Vul je tekorten aan met Bio-Q10 of BioActive Q10, identiek aan de lichaamseigen vorm van Q10. De unieke mix van duurzaam geproduceerde plantaardige olie en natuurlijk co-enzyme Q10 biedt aantoonbaar een betere opneembaarheid. Bio-Q10 is goed gedocumenteerd, heeft een hoge biologische beschikbaarheid en een gegarandeerde veiligheid. Met toevoeging van vitamine C ter ondersteuning van de energieproductie van het lichaam.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…