Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is vette vis gezond?

Camille
3 min read

Kan vette vis gezond zijn? Deze vraag wordt nog altijd door een heleboel mensen gesteld omdat er talloze verhalen over vis de ronde doen. Verder denken veel mensen dat al het vet ongezond is, en dus ook vette vis. Gelukkig is dit niet het geval en bestaan er eveneens goede vetten. Deze goede vetten heeft het lichaam van een mens zelfs nodig om gezond te blijven.

Is vette vis gezond?

Vette vis is weliswaar rijk aan vetten maar tevens goed voor je gezondheid. Deze vetten zijn zelfs van essentieel belang voor een goede gezondheid, in het bijzonder de werking van je hersenen is gebaat bij de inname van deze vetten. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat vette vis eten je geestelijke gezondheid bevordert. Daarnaast zou ook de intelligentie van viseters hoger zijn dan die van personen die geen vis eten.

Waarom is vette vis gezond?

In vette vis zitten veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines A, B2, B6, B12, D en de mineralen jodium, fosfor en selenium. Vis bevat tevens ijzer, maar in mindere mate dan vlees. Van nature zit er in vis ook veel eiwitten en vetten, maar daarentegen geen koolhydraten.

Vette vis bevat in vergelijking tot vlees meer onverzadigde vetten. Bovendien is makreel de vette vis bij uitstek binnen een gezond eetpatroon. Een gedeelte van de onverzadigde vetten bestaan uit omega 3 (een vetzuur). Door vette vis te eten bescherm je je lichaam tegen hart- en vaatziekten. Bovendien kan worden gesteld dat vis een goede eiwitverteerbaarheid heeft. Het gehalte vet in vis hangt samen met een heleboel factoren, zoals onder andere de leeftijd, het geslacht, de leefomgeving en het voedselaanbod. Bij gekweekte vis is de concentratie vetzuren vaak wat lager.  

Gezondheidsvoordelen van vette vis

Vette vis kan cholesterolverlagend werken, maar ook de kans op hart- en vaatziekten zal met maar liefst 20 tot 30 procent afnemen als je deze regelmatig op je menu hebt staan. Daarnaast zal je een kleinere kans hebben op hartstilstand of dementie als je geregeld vette vis eet. Voor zwangere vrouwen geldt dat het eten van vette vis zorgt voor een verminderde kans op een vroeggeboorte of baby die onderontwikkeld ter wereld komt

Tonijn & makreel: Heerlijke vette vissen

Hoewel tonijn tot de vette vissoorten wordt gerekend is deze van nature licht verteerbaar en bovendien prima in allerlei gerechten te verwerken. Daarnaast is een vette vis als makreel een weldaad voor zowel lichaam als geest. Makreel zit boordevol omega 3 vetzuren. Deze zorgen onder andere voor een gezond hartritme. Deze vette vis bevat bovendien veel proteïnen en mineralen als calcium, fosfor en magnesium. Daarnaast kan makreel ervoor zorgen dat de hormoonspiegel in je lichaam gereguleerd wordt. Hierdoor verbetert de elasticiteit van je bloed-en haarvaten.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…