Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
De klacht die het meest gehoord, en waarschijnlijk ook het meest bekend, bij een hartinfarct is de beklemmende- of drukkende pijn die je voelt in het midden op je borst. Deze pijn kan:
Naast de eerder genoemde symptomen kunnen er bij een vrouw, als zij te maken heeft met een hartinfarct, nog een aantal andere klachten optreden. Bij mannen worden deze klachten veel minder vaak waargenomen als er sprake is van een hartinfarct. Een of meerdere van de volgende klachten kunnen bij vrouwen eveneens wijzen op een hartinfarct:
Alle klachten kunnen, zowel bij mannen als vrouwen, sterk van geval tot geval uiteenlopen. Maar ook kunnen symptomen van een hartinfarct acuut of erg geleidelijk optreden. Op het moment dat je vermoedt dat er sprake is van een hartinfarct, en/of de eerder genoemde klachten in rust meer dan 5 minuten duren, dan is het met spoed inschakelen van medische (nood)hulp noodzakelijk.
Niet in alle gevallen zal een hartinfarct gepaard gaan met één of meerdere van de bovenstaande symptomen. In sommige gevallen zal er een stil infarct optreden. Bij een stil infarct kan later op een hartfilmpje (ECG) wel te zien zijn dat er zich een hartinfarct heeft voltrokken, maar zelf zul je daar weinig of niets van hebben gemerkt. Bij vrouwen komt een stil infarct beduidend vaker voor dan bij mannen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat bepaalde symptomen niet worden herkend als een aanwijzing voor een hartinfarct dat plaatsvindt.
Op het moment dat je vermoedt dat een hartinfarct gaande is dan dien je direct met spoed medische hulp in te roepen. Allen dan kan er zo snel mogelijk onderzoek en behandeling plaatsvinden. Op de eerste plaats zal door medici worden gekeken of er een daadwerkelijk een hartinfarct zichtbaar is op het hartfilmpje. In de regel zal een dergelijk filmpje al in de ambulance worden gemaakt. Vervolgens zal door middel van bloedonderzoek onderzocht worden of er hartenzymen in je bloed aanwezig zijn. Deze hartenzymen zijn immers afvalstoffen die vrijkomen bij een hartinfarct en duiden op het afsterven van het gedeelte van je hartspier dat is aangedaan.
Elk hartinfarct is anders en de ernst ervan hangt af van de grootte en de locatie van het infarct. Om de schade aan je hart echter zoveel mogelijk te kunnen beperken is het essentieel om zo snel mogelijk de juiste medische behandeling in gang te zetten. Hierbij maakt het geen verschil of het nu om een klein of een groot hartinfarct gaat. In alle gevallen geldt dat elke seconde telt!
Al een behoorlijke tijd doet er een filmpje de ronde op het internet waarin de suggestie wordt gewekt dat hoesten bij een hartinfarct of hartstilstand zou helpen. Dit is echter zeker niet het geval. Een hartinfarct zal dus niet verminderen of verdwijnen als je een paar keer hard hoest. Alleen tijdig de juiste medische behandeling kan je helpen in een dergelijke situatie.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon