En het woord van het afgelopen jaar is… stress!
Een verkiezing waarvan de uitslag snel bekend is, toch zeker als frequentie het doorslaggevende criterium is. Want je kunt geen krant of magazine meer openslaan of een programma bekijken zonder dat woord tegen te komen.
Twee decennia vol stress
Is dat een probleem? Niet echt. Maar het valt mij op dat stress een verzamelnaam geworden is. Terwijl de ene stress de andere niet is. Daarover zo meteen meer!
Stress als ingenieuze verdedigingstactiek
Laat ik bij het begin beginnen. Stress is eigenlijk een hele efficiënte en ingenieuze verdedigingstactiek van Moeder Natuur. Ben je in gevaar? Dan maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Daardoor stijgt je hartslag, neemt je bloeddruk toe, verbeteren je spiertonus en alertheid, en is je immuunsysteem in opperste staat van paraatheid. Kortom: je lichaam is klaar om het gevaar te trotseren of ervan weg te vluchten. Dat fenomeen noemen we de sympathische stressreactie.
Betere prestaties
Vroeger was stress echt essentieel om te overleven. Er moest bijvoorbeeld al eens gevlucht worden van wilde dieren. Vandaag is een sporadische hoeveelheid (positieve) stress vooral belangrijk als stimulans. Het helpt je om betere prestaties te leveren. Maar voor veel mensen is net dat ‘sporadische’ het probleem.
Non-stop onder druk
De beren, bosbranden of Romeinen die een sympathische stressreactie veroorzaakten bij onze voorouders, zijn vervangen door een hectisch professioneel en sociaal leven, sociale media en the fear of missing out. Die maken dat je voortdurend onder druk staat. Het gevolg? Je lichaam maakt non-stop kleine hoeveelheden adrenaline en cortisol aan. En dat is heel slecht voor je gezondheid! Onder meer je darmen en darmflora worden er negatief door beïnvloed.
Drie soorten stress
In plaats van sympathische stress ervaar je dan chronische stress. Als mensen over stress spreken, bedoelen ze dus eigenlijk die chronische stress. En dat is een brede term. Want drie soorten chronische stress kunnen een negatieve impact hebben op je gezondheid: emotionele, lichamelijke en chemische.
Emotionele stress
Emotionele stress is een gevolg van negatieve gevoelens of emotionele druk. Moeilijke relaties met gezinsleden of collega’s, prestatiedruk, financiële problemen, puberende kinderen, … het zijn maar enkele voorbeelden van situaties die emotionele stress kunnen veroorzaken. De remedie? Zorgen dat je emotioneel goed in je vel zit en regelmatig je hoofd leegmaken. Hoe je dat doet, is heel persoonlijk. Yoga, mindfulness, meditatie, een gezellige avond uit met vrienden, of wat me-time, het maakt niet. Zolang het je maar helpt om je emotionele stress kwijt te raken.
Lichamelijke stress
Een lichamelijk ongemak of fysiek probleem kan ook aan de basis liggen van stress. Ervaart je lichaam een onaangename of overmatige belasting, zoals te weinig of te veel sport of een slechte zit- of slaaphouding? Dan kan fysieke stress het resultaat zijn. De oplossing? Je lichaam in betere conditie brengen of houden door een gezonde hoeveelheid beweging en sport. En door je zo nu en dan eens te laten behandelen door een osteopaat.
Chemische stress
We leven in een consumptiemaatschappij en onze aarde lijdt erg onder de impact van de industriële activiteit. Ons voedsel en water bevatten kleine hoeveelheden ongezonde stoffen. Make-up, lichaamsverzorgingsproducten en wasmiddelen bevatten chemicaliën. Kom je in contact met deze producten? Dan kan dat leiden tot chemische stress die de veerkracht van je lichaam en je gezondheid aantast. Je kunt chemische stress voorkomen door te kiezen voor gezonde, pure voeding en ecologische producten. Anders gezegd, je moet je bewust zijn van wat je eet, drinkt en koopt, en je levensstijl aanpassen.
Mijn conclusie? Stress maakt een deel uit van onze samenleving en ons leven. Door ertegen te vechten, krijg je alleen maar meer chronische stress. Maar je kunt wél heel wat maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je stressniveau onder controle blijft. Laat ons daarvoor gaan in 2019!
Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige met een eigen praktijk in Lokeren. Haar website Goesting in gezondheid is erg populair, net als het gelijknamige boek dat ze begin 2018 uitbracht. In dat boek zoomt ze in op de ingenieuze werking van je darmen en hoe die de spiegel zijn van je lichamelijke én mentale gezondheid. Zin om je te laten begeleiden door een ervaren diëtist? Neem dan gerust contact op voor een afspraak in Lynns praktijk in Lokeren!