Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Iemand helpen stoppen met roken? Zo pak je het aan

Lore
6 min read

Bijna 1 roker op 5 verbergt zijn rookverslaving voor hun omgeving. Toch zouden niet-rokende mensen uit hun omgeving meer dan bereid zijn om hen te helpen stoppen met roken. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Pfizer dat gevoerd werd in het kader van de tweede editie van hun rookstopcampagne ‘Pact For Life’. 

Resultaten om bij stil te staan

Het onderzoek, uitgevoerd door GfK, werd gevoerd bij rokers en niet-rokers van 30 jaar en ouder (zowel mannen als vrouwen). Uit het onderzoek kwamen verschillende interessante resultaten voort:

  • 3 op 4 rokers heeft al geprobeerd om te stoppen, maar zonder succes. 
  • Bijna 1 op 5 rokers verbergt zijn rookverslaving voor zijn omgeving. Ze verstoppen daartoe hun pakjes sigaretten, brengen parfum aan, wassen hun haar vaker, dragen handschoenen en wisselen zelfs van kledij. 
  • 80% van de niet-rokers heeft ooit al geprobeerd een roker te overtuigen om te stoppen. 
  • 59% van de niet-rokers zou zelfs bereid zijn om een pact te sluiten met een roker om hem/haar te helpen stoppen. 

Vaak is het faalangst die rokers aanzet om hun rookverslaving te verbergen. Rokers die hun verslaving proberen te verstoppen voor hun omgeving blijken immers gemiddeld al 3,3 rookstoppogingen achter de rug te hebben. Ook redenen zoals ruzies vermijden of gezichtsverlies voorkomen spelen mee in de beslissing om een rookverslaving te verbergen. 

Dat wordt bevestigd door huisarts dr. Jean-Pierre Hoengenaert: ​“Stoppen met roken is niet vanzelfsprekend. Veelal hebben rokers meerdere stoppogingen nodig vooraleer ze effectief stoppen. Dikwijls wordt gedacht dat een portie wilskracht en voldoende motivatie volstaan om dit in één keer te kunnen, maar dat is de uitzondering op de regel. Mislukking is vaak het resultaat, met schaamte, onbespreekbaar worden van het roken en verborgen roken tot gevolg.” 

Steun van omgeving helpt

Toch mag de impact van de omgeving op het rookgedrag niet onderschat worden. “Ik rook niet wanneer mijn vrienden erbij zijn en ik stop met roken, want mijn vrouw is ook gestopt zijn veelvoorkomende uitspraken. Ook na het stoppen met roken kan herval voorkomen worden door een ondersteunende houding van de omgeving,” verklaart dr. Hoengenaert. 

De slaagkans op een rookstop blijkt het grootst wanneer de steun komt van personen die samenwonen onder hetzelfde dak of die een persoonlijke relatie hebben.

Een groot deel van de niet-rokers (59%) is bereid om zelf een slechte gewoonte te laten vallen of een goede gewoonte aan te nemen om zo een roker te overtuigen te stoppen met roken. Denk aan gezonder eten, minder alcohol drinken, helpen in het huishouden of zelfs vrijwilligerswerk doen. 

Pact For Life

Op die laatste vaststelling is ook Pact For Life, de rookstopcampagne van Pfizer, gebaseerd. Het principe is eenvoudig: de roker gaat gedurende één maand een verbintenis aan met iemand uit zijn omgeving, waarbij de roker zich engageert om te stoppen met roken. De andere persoon moedigt de rookstop aan door een tegenprestatie af te spreken.

De niet-roker kan bijvoorbeeld zelf een slechte gewoonte aanpakken, maar de tegenprestatie kan natuurlijk ook wat ludieker zijn zoals een maand verplicht mee supporteren voor de ex-roker zijn favoriete team.

Waarom één maand? Dit is de tijd die een roker nodig heeft om een definitieve stop mogelijk te maken. Na een maand stoppen ervaart een roker al gunstige effecten op zijn gezondheid, zoals een verlaging van de bloeddruk en een verbetering van het geur- en smaakvermogen en de ademhaling.

Deelnemen kan via de Pact For Life-Facebookpagina

Sluit zelf ook een pact

Extra tips om rookstop vol te houden

Door een pact af te sluiten zijn roker al goed vertrokken om definitief te stoppen met roken. Natuurlijk nemen ze daarnaast best wel nog een aantal maatregelen.

  • Ze ruimen best eerst en vooral alle rookspullen, zoals aanstekers, asbakken, lucifers etc., op.
  • Daarnaast is het nuttig om gedachten te verzetten, maar dan wel op een plek waar niet gerookt mag worden zoals de bioscoop of een concert.
  • Het helpt ook om bepaalde gewoontes die gelinkt zijn met de rookgewoonte aan te passen. Vaak gaat het om drinkgewoontes: als men bijvoorbeeld gewoonlijk een sigaret opsteekt bij een tas koffie, kiest men beter voor een kop thee.
  • Beroep doen op vakkundige ondersteuning of professionele zorgverlening heeft zeker nut. De ondersteuning van een professionele zorgverlener, in combinatie met de juiste geneesmidellen, is bijna 3 keer effectiever dan stoppen met roken zonder hulp.
  • Successen mogen gerust gevierd worden. Waarom geen etentje of citytrip plannen na de eerste week zonder tabak? 
Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…