Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Spierkrampen en Spierpijn behandelen

Olivier
4 min read

Spierkrampen en spierpijn zijn gelukkig heel goed zelf te behandelen. Helaas zal je bij spierpijn wel een beetje op de blaren moeten zitten. Je kan de klachten wel wat verminderen, maar helaas zal je minimaal 48 uur moeten wachten voor de klachten echt verdwenen zijn. Een aantal tips om de kramp te laten verdwijnen en de pijn te verminderen hebben we voor je op een rijtje gezet. Bovenal is het handig om gewoon proberen de klachten te voorkomen. Bereid je dus goed voor met een op en afbouw en zorg er bovenal dat je de conditie langzaam opbouwt. Verwacht niet dat je direct 100% kan geven vooral als je een tijd niet gesport hebt moet je dit langzaam opbouwen. Voor de rest hebben we hier wat tips voor als je toch spierpijn of spierkramp hebt gekregen.

Tips voor spierpijn verlichten

  • Neem even een warme douche of bad om je spieren te kalmeren.
  • Heb je een specifieke plek waar je spierpijn hebt? Leg hier een warmte kompres op om de pijn wat te verlichten.
  • Spierpijn op een lastig plekje? Geen probleem want er bestaat speciale zalf die warmte afgeeft en zo dus de spieren kalmeert. 
  • Het is belangrijk dat je ondanks de spierpijn blijft bewegen alleen doe nu wel een stapje terug. Met lichte bewegingen blijft je bloedsomloop op gang en kunnen je spieren ontspannen i.p.v. verkrampen.
  • Soms willen lichte stretch oefeningen je spieren wat verlichting geven

Tips om een spierkramp te verlichten

  • Probeer te rekken en strekken.
  • Vraag eventueel om een sportmassage als de ergste symptomen zijn verdwenen.

Ontdek de oorzaak van spierkramp

Het is belangrijk voor de behandeling om de oorzaak van de spierkramp te achterhalen. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn en afhankelijk van de oorzaak kan rekken en strekken helemaal niet slim zijn. Bijvoorbeeld als je een scheur hebt opgelopen in een spiertje of een vocht tekort hebt. Als je zeker weet dat je spierkramp hebt gekregen door oververmoeidheid dan kan je gewoon de stappen van hierboven opvolgen. Heb je last van een vocht tekort? Dan heb je vaak nog meer klachten naast spierkramp.

Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen en een koele plek op te zoeken. Ga hier zitten en neem zoveel mogelijk vocht tot je. Het liefste een sportdrank waar ook nog eens zout aan is toegevoegd. Door deze oorzaak heb je dus een hele andere behandeling nodig dan bij spierkramp door overbelasting. 

Spierkramp door een scheurtje in de spieren

Een scheurtje in de spieren kan ook spierkramp veroorzaken. Het is dan natuurlijk niet slim om te gaan rekken en strekken. Vaak is dit ook niet goed mogelijk door de hevige pijn die je krijgt. Het is belangrijk om het lichaamsdeel te controleren waarbij je vermoed dat een scheurtje is ontstaan. Controleer het lichaam op verdikkingen, functieverlies, branderig gevoel en eventuele bloeduitstortingen. Als de pijn na het verdwijnen van de kramp aanhoud dan is de kans zeer groot dat je te maken hebt met een sportblessure waarbij een scheurtje is ontstaan. Dit kan o.a. komen door een verkeerde voorbereiding op het sporten.

Tekort aan suiker of zout

Een tekort aan suiker of zout kan ook een spierkramp veroorzaken. Je ziet dit vaak bij sporters die te weinig hebben gegeten voor het sporten. Ze denken zo meer calorieën te verbranden, maar uiteindelijk pakt het lichaam je gewoon terug. Naast te weinig eten kan ook te weinig drinken een oorzaak zijn. Het is belangrijk om minimaal 1,5 liter water op een dag te drinken buiten het sporten. Hierbij drink je nog een halve liter per driekwartier sporten. Is dit niet op pijl? Dan krijg je last van spierkrampen. Het is bij beide situaties belangrijk om dit te behandelen met extra vocht of voeding.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…