Spierkrampen en spierpijn zijn eigenlijk een teken van overbelasting. Beide zijn vaak te voorkomen door een goede voorbereiding voor het sporten. Als je jezelf goed voorbereid dan hoef je helemaal geen last te hebben van overbelasting klachten. Gelukkig staan hier een aantal tips, waarmee je krampen en spierpijn gewoon kan voorkomen.
Begin met een warming-up en sluit af met een cooling-down
Koude spieren zijn altijd wat stroever en nog niet gewend om de uitdaging van het sporten aan te gaan. De spieren zijn als het ware nog niet warm en als je nu ineens uitbundig gaat sporten heeft dit vergaande gevolgen voor je spieren. Je kan last krijgen van spierkrampen en achteraf van spierpijn. Overigens loop je ook een groot risico op andere sportblessures door geen goede opbouw en afbouw te hebben. Het is belangrijk om je spieren goed warm te maken en langzaam op te bouwen.
Door ineens voluit te gaan zorg je voor een te grote inspanning. Dit kan er zelfs voorzorgen dat je spieren gaan scheuren en je last krijgt van andere sportblessures. Zorg er ook voor dat er in je warming-up en cooling-down rek en strekoefeningen zitten. Dit voorkomt vooral spierkrampen tijdens het sporten.
Aangepaste Sportkleding
Het dragen van sportkleding is een belangrijk onderdeel tijdens het sporten. Vaak wordt hier vrij nuchter over gedaan en wordt er soms niet goed geïnvesteerd in goede sportkleding. Toch is goede sportkleding absoluut van belang om sportblessures te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden of het buitensporten voor een geode sportbroek. Vooral als het koud en nat is buiten. Je spieren koelen dan flink af, waardoor veel sneller spierkrampen kunnen ontstaan.
Je kan spierpijn of kramp voorkomen door een goede sportbroek te dragen. Een broek houdt je spieren langer warm zodat er geen sportblessures of problemen ontstaan tijdens het sporten.
Gezonde Leefstijl
Een gezonde leefstijl tijdens het sporten draagt absoluut bij aan het voorkomen van spierkrampen en spierpijn. Het is belangrijk om voldoende te drinken op de dag van het sporten en tijdens het sporten. Drink minimaal 1,5 liter per dag en voor het sporten een halve liter. Dit kan je het beste een half uur van te voren drinken. Als je langer dan driekwartier gaat sporten dan dien je dit steeds weer aan te vullen met een halve liter. Naast drinken is het belangrijk om goed te eten voordat je gaat trainen of een wedstrijd spelen.
Mocht je heel intensief gaan trainen dan is het slim om pasta te eten. Pasta wordt omgezet tot extra energie, waardoor je spieren in ieder geval niets tekort komen. Daarnaast wordt het afgeraden om te gaan roken want dit kan sneller leiden tot spierkrampen of spierpijn tijdens of na het sporten.
Leer je lichaam kennen
Het leren kennen van je lichaam is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van spierpijn of spierkrampen. Als je geen conditie hebt of al heel lang niet gesport hebt dan is het belangrijk om dit heel langzaam op te bouwen. Ga niet volledig aan de bak want dan is de kans groot op spierkrampen en spierpijn. Laat je eventueel begeleiden door een ervaren trainer om erachter te komen waar jouw grenzen liggen en hoe je het sporten het beste weer kan opbouwen.
Vooral in het begin is het belangrijk om niet direct te heftig te gaan sporten. Pak het langzaam aan en laat je lichaam wennen aan het niveau waarop je wil gaan sporten. Je hebt echt niet direct de topconditie waar je naar opzoek bent.
Tips voor spierpijnen en spierkrampen voorkomen
- Rust voldoende uit na het sporten en geef je lichaam af en toe een paar dagen rust.
- Bouw een sportniveau langzaam op en ga steeds vaker sporten.
- Erg last van spierpijn? Doe een stapje terug en train even op een lager niveau tot je spieren hieraan gewend zijn.
- Voer tussendoor lichte stretch oefeningen uit om je spieren rust te geven.