WHO: ‘Onrealistisch om te denken dat pandemie dit jaar voorbij zal zijn’
Ondanks het feit dat de verspreiding van Covid-19 in sommige landen wordt vertraagd als gevolg van lockdowns en vaccinatieprogramma’s, is het ‘voorbarig’ en ‘onrealistisch’...
Inhoud
Niets is ergerlijker dan plots een hevige spierkramp in je kuit krijgen wanneer je een rondje gaat lopen. Heb jij hier ook vaker last van dan je lief is? Lees dan zeker verder, want wij leggen de belangrijkste oorzaken van spierkrampen voor je uit!
Sportievelingen hebben vaak sneller last van krampen wanneer ze vlak na het eten gaan sporten. Wanneer je eten namelijk nog niet volledig verteerd is, stroomt er heel wat bloed naar de maag. Hierdoor krijgen andere spieren onvoldoende zuurstof waardoor er krampen kunnen optreden. Het is dus aan te raden om voor het eten te sporten, of om na het eten een paar uur te wachten voor je een rondje gaat lopen.
Bij vermoeidheid of stress hebben we minder controle over onze spieren. Daardoor gaan die zich spontaan samentrekken. Het probleem is echter dat ze zich niet vanzelf opnieuw ontspannen, waardoor krampen optreden.
Voor een goede werking van onze spieren is het belangrijk dat de vochthuishouding in ons lichaam optimaal is. Als je te weinig drinkt of tijdens het sporten veel zweet, kan een vochttekort optreden, met spierkrampen tot gevolg. Een te laag vochtgehalte kan bovendien ook ontstaan door het innemen van vochtafdrijvende medicatie, of door het nuttigen van alcohol voor het sporten.
Onze moderne voedingsgewoontes zijn vaak te eenzijdig, wat tot een tekort kan leiden aan bepaalde mineralen en vitamines die cruciaal zijn voor een optimale spierwerking. Het gaat hierbij vooral om magnesium, calcium, natrium en zink. Dit tekort kan gelukkig vrij eenvoudig worden opgevangen. Zo kan je een evenwichtiger, gezonder en gevarieerder dieet hanteren, met veel groenten, fruit en volkoren graanproducten. Je kan het tekort ook opvangen met voedingssupplementen.
Vooral tijdens de winter hebben we vaker last van spierkrampen. Dat komt doordat onze spieren gevoelig zijn voor koud weer. Bij koude temperaturen trekken onze spieren zich samen, maar ontspannen ze niet vanzelf, waardoor je last krijgt van krampen. Zorg daarom voor warme sportkleding. Je kan bijvoorbeeld ook thermisch ondergoed onder je sportkleren dragen.
Ben je het niet gewoon om veel te sporten en ga je toch onmiddellijk tot het uiterste? Niet doen! Door inspanningen te doen waar je lichaam niet op is voorbereid, stijgt de kans op krampen. Bovendien kan je op die manier blessures uitlokken. Begin dus aan een gematigd tempo, en zorg voor een geleidelijke trainingsopbouw.
Bij een verkeerde houding kan de doorbloeding naar bepaalde lichaamsdelen verhinderd worden. Hierdoor raakt er ook minder zuurstof tot bij de spieren, waardoor ze sneller verzuren en er krampen optreden.
Ondanks het feit dat de verspreiding van Covid-19 in sommige landen wordt vertraagd als gevolg van lockdowns en vaccinatieprogramma’s, is het ‘voorbarig’ en ‘onrealistisch’...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon