Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Brok in de keel

Een gevoel alsof er een brok in je keel zit komt vaak voor. Hoewel dit in de meeste gevallen een onschuldig fenomeen is, zijn toch een heleboel mensen een beetje ongerust als ze ermee te maken krijgen. Bij de brok in de keel kunnen nog een aantal andere klachten voorkomen, zoals:

De aanwezigheid van slijm in de keel dat je niet goed weg kunt slikken,
Het gevoel hebben dat er zich een graat of een korreltje in de keel bevindt dat in de weg zit,
Je keel doet pijn en voelt branderig en geïrriteerd aan.

Een brok in de keel

Het gevoel van een brok in de keel zit in de regel in de buurt van het strottenhoofd waardoor je voortdurend de neiging zult hebben om je keel te schrapen, om te kuchen of om vaker dan normaal te slikken. Je kunt bij deze acties overigens altijd een beetje slijm produceren. Dit is heel normaal en is niets om je zorgen over te maken.

Zodra er wel een lichamelijke aandoening gevonden wordt die de klachten veroorzaakt dan er sprake zijn van een brok in de keel tijdens een maaltijd en ook kun je last hebben van heesheid of schorheid.

Oorzaken van een onschuldige brok in de keel

Spierspanning: bij het slikken, kuchen en je keel schrapen, worden specifieke spieren in de hals en keel aangespannen. Wanneer deze spieren aangespannen blijven dan kun je het gevoel krijgen alsof er een brok in je keel zit. Zodra deze spanning verdwijnt, zal ook de klacht minder worden, of helemaal verdwijnen.
Slijmgevoel: een brok in de keel kan zich manifesteren als een slijmgevoel. Normaal gesproken zal je neusslijmvlies dagelijks een heleboel slijm aanmaken dat je regelmatig doorgeslikt samen met speeksel. Zonder dat je het doorhebt, slik je dagelijks op die manier wel een paar liter vocht door. Maar wanneer je je bewust bent van deze vocht- en slijmproductie dan kan het lijken alsof er brok in je keel zit.

Te treffen maatregelen

Geruststelling, door bijvoorbeeld een KNO-arts, dat er geen afwijkingen gevonden zijn, kan de klacht vaak vanzelf geleidelijk verdwijnen.
Spanningen en stress kunnen uiteenlopende lichamelijke klachten veroorzaken. Een brok in de keel is er daar eentje van. Met behulp van je huisarts kun je je probleem verwoorden en, indien nodig, de hulp van een deskundige inroepen.
Logopedie kan in bepaalde gevallen helpen bij het verhelpen van de klacht. Door middel van oefeningen leer je de keel- en halsspieren beter te ontspannen.

Wanneer, ondanks deze maatregelen, de brok in de keel aanwezig blijft of er zelfs klachten bijkomen, is nader onderzoek aan te raden. In sommige gevallen heeft een klacht, die lijkt op een brok in de keel, wel een lichamelijke oorzaak.

Lichamelijke oorzaken van een brok in de keel

Een brok in de keel kan een klacht zijn die zich uit als gevolg van een lichamelijke afwijking. In de meeste gevallen gaan dat soort afwijkingen eveneens samen met andere klachten, zoals:

problemen hebben met het doorslikken van vast voedsel,
keelpijn,
oorpijn,
schorheid,
heesheid.

Een KNO-arts probeert om die reden dan ook andere mogelijke oorzaken te vinden. Er zal worden geprobeerd om met een beperkt onderzoek de oorzaak vinden, zodat de onzekerheid snel weggenomen kan worden en de behandeling van start kan gaan.

Keelkanker is een kwaadaardige afwijking waar patiënten zich in de regel veel zorgen om maken. Gelukkig komt een kwaadaardige aandoening van het keelslijmvlies, het strottenhoofd of de slokdarm erg sporadisch voor. Het risico op keelkanker zal echter groter worden als je:
langere tijd hebt gerookt,
langere tijd overmatig alcohol hebt gebruikt.

Indien de brok in de keel gepaard gaat met een veranderde stem, problemen met eten, onverklaarbaar gewichtsverlies en oorpijn dan is extra onderzoek noodzakelijk. Over het algemeen zal een kwaadaardige afwijking al bij het eerste onderzoek op worden gemerkt.

Allergieën voor vooral huisstofmijten zal vaak klachten geven zoals een verstopte neus, maar kunnen eveneens een schraal, jeukend of een gevoel van een brok in de keel veroorzaken.
Neusbijholtenontsteking kan door de extra afscheiding van ontstoken slijm voor irritaties in de keel zorgen en het gevoel van een brok in de keel veroorzaken. Een ontsteking van het neusbijholten kan gepaard gaan met hoofdpijn, de productie van snot, een verstopte neus en reukverlies.

Andere lichamelijk oorzaken

Een gevoel alsof je een brok in de keel hebt kan ook het gevolg zijn van de volgende, in ernst variërende, lichamelijke afwijkingen:

een vergrote tongamandel,
een vergrote schildklier,
een stoornis in de aanleg van het strottenhoofd,
gespannen spieren van het strottenhoofd,
gespannen spieren van de slokdarmingang,
versleten halswervels,
een chronische ontstoken keel,
een divertikel van Zenker (een op een zakje lijkende uitstulping aan het begin van de slokdarm),
angina pectoris.

Niets gevonden