Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is ASMR? Dit moet je weten over deze trend

Lore
8 min read

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en verwijst naar het aangename, tintelende gevoel dat je soms ervaart bij een bepaald geluid, beeld, aanraking… Goede voorbeelden zijn het geluid van regen op een raam, iemand zien tekenen of een knipbeurt bij de kapper.

ASMR is momenteel ongelofelijk populair: op YouTube vind je duizenden video’s waarin mensen heel bewust zulke geluiden of beelden proberen te creëren.

Misschien heb jij ook al eens zo’n video gezien. In onderstaande video komen verschillende mogelijke prikkels (ook wel triggers genoemd) snel na elkaar voorbij:

Voor velen is ASMR even wennen, maar het aantal views van deze video’s liegen er niet om: voor veel mensen is ASMR dé ideale manier om tot rust te komen, bijvoorbeeld voor het slapen of tijdens een stressmoment.

ASMR betekenis

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het is een gevoelssensatie die velen al eens hebben ervaren, vaak zonder dit te weten. Een bepaalde prikkel (die auditief, visueel of kinestetisch kan zijn) veroorzaakt een tintelend gevoel op je hoofdhuid, je gezicht en daarna vaak ook op je rug.

Je kunt deze lichamelijke reactie niet tegenhouden, het gebeurt vanzelf (vandaar ‘Autonomous’). Veel mensen vinden dit aangenaam en ontspannend, maar sommigen voelen zich ongemakkelijk bij bepaalde prikkels. Ook niet iedereen is even gevoelig voor ASMR:  sommige mensen ervaren het gevoel veel minder of soms zelfs helemaal niet.

Hoe werkt ASMR?

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Het is echter wel duidelijk dat het een effect heeft op veel mensen, ook al reageert niet iedereen op dezelfde manier. Sommigen kunnen bijvoorbeeld echt niet tegen de fluistervideo’s en worden er zenuwachtig van. Voor anderen zijn die video’s net de beste manier om tot rust te komen ‘s avonds.

Waarom ASMR voor sommigen wel en voor anderen niet werkt, is nog niet precies geweten. Mogelijk heeft het iets te maken met ervaringen uit onze jeugd. Vond je het altijd rustgevend om te tekenen? Dan kom je nu misschien tot rust door het geluid van een potlood op papier.

Als je niet gevoelig bent voor de video’s, hoef je je in elk geval geen zorgen maken. Misschien reageer jij alleen op bepaalde geluiden en heb je de juiste video’s nog niet gevonden. Of misschien ervaar je ASMR alleen wanneer je in het echt (en dus niet online) iets ziet of hoort, bijvoorbeeld wanneer je partner aan het tekenen is.

ASMR om beter te slapen

Veel mensen zweren bij ASMR om sneller en beter in slaap te vallen. Door de zachte, repetitieve geluiden zoals fluisteren, tikken, kraken… worden diegenen die hier gevoelig voor zijn erg ontspannen. ASMR kan je dan ook helpen om je hoofd leeg te maken. Je stress ebt weg en je valt langzaam in slaap.

De geluiden hoeven trouwens niet altijd zacht te zijn: je kan ook in slaap vallen door te luisteren naar een opname in een druk restaurant. Je hoort allerlei geluiden en stemmen, zonder specifieke woorden te herkennen. Dat kan erg rustgevend zijn.

ASMR, een orgasme van de hersenen

ASMR heeft niets seksueels of erotisch, al wordt het wel soms een ‘orgasme van de hersenen’, ‘brain orgasm’ of ‘braingasm’ genoemd. Dat heeft alles te maken met het intense gevoel dat opgewekt wordt. Mensen die gevoelig zijn voor ASMR zullen op dat moment helemaal rustig worden en volop genieten van het aangename, tintelende gevoel.

Het woord orgasme wordt gebruikt omdat het gevoel er opeens is, maar ook snel weer weg kan ebben. ASMR werkt weliswaar niet naar een climax toe, het gevoel kan op elk moment optreden. De tintelingen in je lichaam kunnen natuurlijk wel aan een orgasme doen denken.

ASMR video

YouTube staat vol met ASMR video’s waarin zogenaamde ‘ASMRtists’ (letterlijk: ASMR artiesten) bewust geluiden en beelden creëren die het aangename gevoel waar het bij ASMR om draait, kunnen veroorzaken. Qua geluiden kan je denken aan tikken op voorwerpen zoals hout, glas of kurk, schrijven op papier, door een boek bladeren, watergeluiden, mondgeluiden, fluisteren, blazen…

Iemand die langzaam een stuk klei doormidden snijdt, verf die op een vel papier druppelt… zijn dan weer beelden die als trigger kunnen werken.

In veel filmpjes wordt beeld en geluid ook gecombineerd voor een optimaal effect.

ASMR in het echte leven

Maar ASMR kan naast online ook in het echte leven opgewekt worden door natuurlijke beelden en geluiden, maar bijvoorbeeld ook door aanraking. Denk aan iemand die je zachtjes streelt of de kapper je hoofdhuid masseert.

Zo zie je maar, er zijn honderden triggers, waarvan sommige niet voor je werken, en andere misschien wel.

Je kunt dus een reactie (aangenaam of niet) krijgen bij:

  • Aanraking
  • Geluid
  • Beeld
  • Een combinatie

En dat zowel online als in real life.

Bekende ASMR artiesten

Drukke, stressy dag gehad of moeite om in slaap te vallen? Geef ASMR dan eens een kans! YouTube staat echt vol met filmpjes, maar sommige kanalen zijn net iets populairder dan anderen.

Populaire ASMR kanalen op Youtube:

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…