Europees vaccinpas op komst: dit zijn de details
De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie pleegden eind vorige week overleg over de invoering van een Covid-paspoort dat geldig is in de...
Inhoud
Ongezond zijn; niemand wil het, en toch zijn veel mensen het. Maarja, slechts een klein deel van de Nederlanders heeft zin om driemaal per week in de sportschool rond te hangen of om alleen nog maar op crackertjes te leven. Hoe kun je nou toch gezonder leven zónder er al te veel voor te moeten laten? We hebben speciaal voor jou 10 eenvoudige tips op een rijtje gezet, waarmee ook jij een stuk gezonder het nieuwe jaar in kunt!
Het is aantrekkelijk om overal waar er een is maar de lift of roltrap te gebruiken, maar je mist daarmee belangrijke beweging. Met traplopen gebruik je immers spieren die je met gewoon wandelen niet gebruikt. Bovendien is het een kleine moeite om gewoon die paar stappen zelf te doen. Voortaan lekker met de trap dus!
Hele hordes mensen gaan met de auto naar hun werk, of zelfs met de auto die paar honderd meter naar de supermarkt. Het is slecht voor het milieu, vaak niet eens heel veel sneller, en veel ongezonder. Fietsen is een stuk leuker en gezonder, dus fiets die korte stukjes gewoon! Je bespaart er op jaarbasis ook nog eens flink wat brandstof mee.
Je hoeft niet elke dag een toetje bij het avondeten of een koekje bij de koffie. Sla die gewoon eens een keer over, of trakteer jezelf op een overheerlijk stuk fruit. Net zo lekker, en veel gezonder.
Water bevordert je spijsvertering, en is bovendien erg belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen. Een goede motivatie kan zijn om elke ochtend 2 flesjes water (van 0,75 liter) te vullen, en die allebei elke dag leeg te drinken. Zo weet je zeker dat je genoeg water drinkt!
Zoals gezegd moet je veel drinken, maar dan natuurlijk geen cola of thee met flinke scheppen suiker. Drink gewoon eens een paar dagen water in plaats van frisdrank. Af en toe een glas ongezond spul kan natuurlijk wel, maar je zult je verbazen over hoe snel je aan het drinken van water went.
Ga na het avondeten eens een stukje wandelen, of verken op je vrije zondag eens per fiets de omgeving. Als je weinig fietst zul je zien dat je omgeving mooier is dan je denkt, en je valt er ook nog eens van af!
Als je werkt zal dit minder een probleem voor je zijn, maar genoeg studenten eten heel onregelmatig. Probeer dat te minderen en een stuk regelmatiger te eten, je zult zien dat je er zelfs meer energie van gaat krijgen, en bovenal is het beter voor je spijsvertering.
In beide zitten voedingsstoffen die in weinig andere producten zitten. Door op z'n tijd een handje noten (niet teveel!) of een stukje vis (geen vette kibbeling!) te eten krijg je ook die voedingsstoffen binnen die je anders nooit binnen zou krijgen.
Eet je vaak ongezond? Probeer dat wat te beperken en wat vaker groente of salade te eten. Je gaat het ongezondere voedsel dan wat meer waarderen omdat je het minder vaak eet, en zult een boel minder ongezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. In kant-en-klare maaltijden en zogenaamde pakjes en zakjes zitten erg veel E-nummers en meestal erg veel zout. Je hebt dat helemaal niet nodig, maar je krijgt het wel allemaal binnen! Hou je niet zo van groente met aardappels? Maak er dan eens wat leuks van door een gezonde ovenschotel te proberen, een hartige taart te maken of een keer te wokken!
Dit is eigenlijk de belangrijkste tip van allemaal. Je kunt nog zo gezond eten en nog zoveel bewegen, maar als je vergeet te genieten dan doe je alles voor niks. Misschien heb je veel te veel stress en maak je je veel te druk over allerlei dingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Geniet gewoon eens wat meer van het leven, en neem wat meer rust. Lees een goed boek, en gun jezelf eens wat vrije tijd. Het zal je zeker weten bevallen!
De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie pleegden eind vorige week overleg over de invoering van een Covid-paspoort dat geldig is in de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon