scrollTop top

25ste editie Wereld Diabetes Dag 2015!

25ste editie Wereld Diabetes Dag 2015!

Elk jaar wordt op Wereld Diabetes Dag 14 november wereldwijd extra aandacht besteed aan diabetes. Dit jaar wordt Wereld Diabetes Dag voor de 25ste keer gevierd. Sinds het ontstaan van Wereld Diabetes Dag is het aantal mensen met diabetes wereldwijd verdubbeld. Sensibilisatie en correcte informatie zijn dus meer dan ooit een noodzaak.

Wereld Diabetes Dag

De Wereld Diabetes Dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.

Het doel is om de brede bevolking te informeren en sensibiliseren over de groei, oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van deze chronische aandoening. Dit blijft meer dan ooit nodig, want ondanks te toename van diabetes leven er nog heel wat misverstanden.

Hoe vaak komt diabetes voor?

Diabetes is helemaal niet zo zeldzaam. We zetten enkele markante gegevens op een rijtje.

In België hebben we geen exacte cijfers over het aantal mensen met diabetes en het jaarlijks aantal nieuwe gevallen. Maar op basis van diverse onderzoeken is reeds gebleken dat het aantal mensen met diabetes in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld is. Het gaat hierbij vooral om een stijging in het aantal mensen met diabetes type 2. (de meest voorkomende vorm: 9/10). De oorzaken hiervan zijn de vergrijzing van de bevolking en een ongezonde leefstijl.

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) brengt  diabetesstatistieken over de hele wereld in kaart. De prevalentie van diabetes voor België wordt geschat op 1 op de 12 volwassenen. Volgens voorspellingen zal dit aantal oplopen tot 1 op 10 volwassen Belgen in 2030. En alles samengenomen zijn er ongeveer 1 miljoen Belgen met hoge bloedsuikerwaarden die in aanmerking komen voor de preventie en behandeling van diabetes of verwikkelingen.

Stap zondag 15/11 mee tegen diabetes!

Naar goede gewoonte kun je ook dit jaar weer je wandelschoenen aantrekken en meewandelen met de Diabetes Liga ter gelegenheid van Wereld Diabetes Dag. Op deze dag organiseert de Diabetes Liga vzw 9 wandelingen verspreid over Vlaanderen! Groot en klein, iedereen kan mee. Heb je zin om mee te wandelen? Klik dan hier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  523.634.200
 • Aantal
  doden
  6.271.525
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.134.293
 • Aantal
  doden
  31.675

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!