scrollTop top

Koelt onze lichaamstemperatuur af?

Koelt onze lichaamstemperatuur af?

Onze lichaamstemperatuur is door de eeuwen heen gedaald. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Stanford.

De meesten onder ons hebben van jongs af aan geleerd dat een ‘normale’ lichaamstemperatuur rond de 37 graden Celsius ligt. Dat komt omdat de Duitse arts Carl August Wunderlich in 1851 de temperaturen van zo’n 25.000 van zijn patiënten afnam en daaruit concludeerde dat dat cijfer de gemiddelde temperatuur van het menselijk lichaam is.

Maar onderzoekers aan de universiteit van Stanford suggereren in een studie gepubliceerd in het vakblad eLife dat de gemiddelde temperatuur daalt, althans in de Verenigde Staten.

Daarvoor keken ze naar de gegevens van soldaten en veteranen uit de Amerikaanse Burgeroorlog en twee recentere cohorten. In totaal bestudeerden de wetenschappers 677.423 temperatuurmetingen, verspreid over een periode van 157 jaar.

Opvallend: mannen die in het begin van de 19e eeuw geboren zijn, hadden een temperatuur die 0,59 graden Celsius hoger is dan vandaag. Ook bij vrouwen is de gemiddelde lichaamstemperatuur gedaald; met 0,32 graden Celsius sinds 1890.

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende redenen waarom ons lichaam misschien afkoelt. Een daarvan is de verbetering in de manier waarop we onze omgevingstemperatuur regelen via verwarming en airconditioning.

Een andere factor zou te verklaren zijn door een daling van ziektes zoals tuberculose en malaria, die invloed hebben op de gemiddelde temperatuur op bevolkingsniveau. Die dalende trend vertoont overigens geen tekenen van stoppen, stellen de onderzoekers. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  232.001.822
 • Aantal
  doden
  4.753.357
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.238.358
 • Aantal
  doden
  25.568

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!