Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nachtmerries

Iedereen heeft wel eens een nachtmerrie gehad. Je droomt bijvoorbeeld dat je achterna wordt gezeten door een eng monster of door een moordenaar, je droomt dat je van een hoog gebouw valt of je droomt dat je ineens een belangrijk examen hebt, terwijl je helemaal van niets wist en niet hebt geleerd. Nachtmerries zijn zeer persoonlijk, maar één ding is zeker: een nachtmerrie heeft altijd een onderwerp waar je ’s nachts liever niet over droomt.

De meest voorkomende nachtmerries

De meest voorkomende nachtmerries, zijn de volgende:

  • Nachtmerries over natuurrampen, zoals overstromingen, tornado’s, et cetera.
  • Nachtmerries over overleden mensen, zoals geesten en overleden mensen die tegen je praten.
  • Nachtmerries over het missen van belangrijke gebeurtenissen, zoals een groot feest of een belangrijk examen.
  • Nachtmerries waarin je compleet naakt bent, terwijl de rest van de mensen in je nachtmerrie gewoon gekleed is.
  • Nachtmerries over opgesloten worden, bijvoorbeeld in een kleine ruimte of in een kast.
  • Nachtmerries over het uiterlijk, bijvoorbeeld dat de tanden of de haren uitvallen.
  • Nachtmerries over achtervolging. Zo kan er een moordenaar achter je aan zitten, of een eng monster.
  • Nachtmerries over vallen, waarbij je bijvoorbeeld van een hoog gebouw valt of ineens door de grond zakt en naar beneden valt.

De oorzaken van nachtmerries

Sommige mensen hebben iedere nacht meerdere nachtmerries, terwijl andere mensen bijna nooit een nachtmerrie hebben. Hoe vaak je nachtmerries hebt, is geheel persoonsafhankelijk. Ongeveer drie procent van de bevolking heeft last van terugkerende nachtmerries. Deze nachtmerries worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een traumatische ervaring, zoals een ongeluk.

Andere oorzaken van nachtmerries, zijn de volgende:

  • Stress. Wie overdag gestresst is, is dit ’s nachts ook. Hierdoor is de kans op nachtmerries groter.
  • Een depressie. Als je in een negatieve spiraal of depressie zit, is de kans groter dat je met negatieve emoties naar bed gaat en dus een vervelende droom krijgt.
  • Gevoeligheid of handelen vanuit emoties. Als je erg gevoelig bent en handelt vanuit je emoties, heb je vaker nachtmerries dan mensen die minder gevoelig zijn.

Ook kinderen hebben vaak last van nachtmerries. Deze kinderlijke nachtmerries hebben echter een andere oorzaak dan de nachtmerries van volwassenen. Zo hebben kinderen last van nachtmerries omdat nachtmerries onderdeel zijn van de groei en ontwikkeling van het kind. De meeste kinderen zijn dan ook uit hun nachtmerries gegroeid op een leeftijd van negen tot elf jaar. Heeft het kind hierna nog iedere nacht nachtmerries, dan kan dit te maken hebben met stress, gevoeligheid en handelen uit emoties. Ook kunnen kinderen uiteraard nachtmerries krijgen door traumatische gebeurtenissen, net zoals volwassenen.

Steeds dezelfde nachtmerrie

Mensen die nachtmerries hebben vanwege een trauma, hebben vaak steeds dezelfde nachtmerrie. In deze nachtmerrie wordt het trauma steeds nogmaals beleefd, maar dan steeds op een andere manier. Zo is het mogelijk een ernstig ongeluk waar je slachtoffer van was steeds opnieuw te beleven in je nachtmerrie, maar dan wel steeds in een andere omgeving of met een andere auto.

Ook mensen die geen nachtmerries hebben vanuit traumatische ervaringen maar door andere oorzaken, hebben vaak te maken met terugkerende nachtmerries. Zo is er vaak een bepaald thema in de nachtmerrie die steeds terugkeert. Sommige mensen dromen bijna altijd dat ze verdrinken, terwijl andere mensen bij een nachtmerrie altijd dromen dat ze door de grond zakken. Het thema van je nachtmerries wordt ontwikkeld in de loop van je leven: hier heb je geen invloed op.

Wat zegt een nachtmerrie?

Men probeert al jaren te onderzoeken of nachtmerries een bepaalde betekenis hebben. Hoewel velen beweren dat nachtmerries altijd een bepaalde boodschap hebben, is dit tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen. Of een nachtmerrie dus iets zegt over jou of je gemoedstoestand, kan nog niet wetenschappelijk onderbouwd worden.

Niets gevonden