Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig slaapt?

Anja
2 min read

Iedereen heeft wel eens een nacht waarin je weinig slaapt omdat je niet kunt slapen of omdat je gewoon te laat naar bed gaat. Het is niet erg als je een keer een paar uur minder slaapt, maar over het algemeen kun je dit beter niet te vaak doen. Slaap je vaker niet goed, dan krijg je namelijk te maken met vervelende lichamelijke gevolgen die in dit artikel verder beschreven worden.

Huidveroudering

Slaap je structureel te weinig, dan wordt je huid vanzelf sneller oud. Je kunt alle crèmes van de wereld gebruiken om je huid een boost te geven, maar te weinig slaap is nooit goed voor de huid en heft de werking van deze handige producten dan ook vaak op. Daarnaast is de huid niet alleen sneller oud als je te weinig slaapt, maar is de huid ook bleker.

Gezondheidsproblemen

Naar schatting heeft 90 procent van de mensen met een slaapprobleem niet alleen problemen met slapen, maar heeft deze persoon ook te maken met andere gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan hartfalen, maar ook aan een onregelmatige hartslag, een hoge bloeddruk of diabetes type 2.

Depressie

Als je standaard niet genoeg slaapt, heb je gewoon niet genoeg energie om alle dagelijkse activiteiten te kunnen doen en je leven echt te leven. Dit betekent dat je te maken kunt krijgen met sombere gevoelens, lusteloosheid en chronische vermoeidheid: klachten die zich later kunnen ontwikkelen in een depressie.

Minder concentratie

Slaap je structureel te weinig, dan gaat je concentratie flink achteruit. Dit betekent dat je slechter kunt leren, je je niet goed kunt concentreren op je werk en gewoon minder gedaan krijgt. Je gaat langzamer vooruit dan normaal, maar de dingen die je wel kunt doen blijven ook niet helemaal hangen of zijn niet op een hoog niveau afgerond.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…