scrollTop top

Dit is de reden waarom je het best op je zij kunt slapen

Dit is de reden waarom je het best op je zij kunt slapen

De één slaapt altijd op zijn buik, de ander op de rug, of misschien lig jij wel het liefst op je zij. Is deze laatste positie jouw favoriete positie om te slapen? Dan hebben wij goed nieuws! Het is namelijk ontzettend gezond om op je zij te slapen.

Reiniging door de hersenen

Als je slaapt, vindt er een zogeheten ‘reinigingsproces’ plaats in je hersenen. En dit proces verloopt het best als je op je zij ligt. Dit verkleint het risico op het krijgen van ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Onderzoek

De New Yorkse Stone Brook University deed hier onderzoek naar. De onderzoekers bekeken via MRI-scans hoe dit reinigingsproces nu precies werkt. Zij lieten een aantal personen in verschillende houdingen slapen en wat blijkt? Bij de deelnemers die op hun zij sliepen, werkte het reinigingsproces beter dan bij bijvoorbeeld “buikslapers” of “rugslapers”.

Schoonmaak van de hersenen

In je slaap worden zogeheten ‘toxines’ in de hersenen verwijderd. Dit gebeurt met een reden, als deze toxines zich te lang opstapelen, kan dit leiden tot neurologische aandoeningen zoals Parkinson of Alzheimer.

Probeer dus aan je 8 uur slaap per nacht te komen en zorg dat je een zij-houding aanneemt!

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  521.830.110
 • Aantal
  doden
  6.266.563
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.134.293
 • Aantal
  doden
  31.675

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!