Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De gevolgen van een chronisch slaaptekort

Olivier
6 min read

Een goede slaap is een primaire levensbehoefte en noodzakelijk om de lichamelijke processen zo normaal mogelijk te laten verlopen. Niet iedereen heeft daarentegen evenveel slaap nodig. Dat is een mythe. Er zijn onder ons kort- en langslapers, maar gemiddeld hebben wij aan zeven à acht uur genoeg. De lengte van de slaap is minder belangrijk dan de slaapkwaliteit.

Heb je moeite om de slaap te vatten? Slaap je ’s nachts niet vast of word je vaak wakker? Als dat sporadisch gebeurt, kan het geen kwaad. Gebeurt het vaak of wordt het zelfs een chronisch probleem, dan neem je slaapklachten best serieus. Van te weinig slaap voel je je echt geradbraakt. Een slaaptekort op lange termijn kan ernstige problemen opleveren voor de gezondheid en een impact hebben op je levenskwaliteit, je humeur en je werkprestaties.

Lees hieronder meer over de nefaste gevolgen van een chronisch slaaptekort en ontdek vervolgens de oplossing voor je probleem. 

Verminderde studie- en werkprestaties

Te weinig slaap resulteert in een verlaagd cognitief vermogen. Onze hersenfuncties worden namelijk beïnvloed door een slaaptekort, met als gevolg minder creativiteit en een trager oplossings- en reactievermogen.

Je zal bijvoorbeeld merken dat je trager werkt, mogelijks meer fouten maakt en moeite hebt met prioriteiten te stellen.

Verminderde waakzaamheid of onoplettendheid

Vermoeid achter het stuur kruipen zorgt voor een verhoogd risico op ongevallen in het verkeer. Verschillende studies wijzen uit dat een slaaptekort, met dus vermoeidheid tot gevolg, een grotere invloed uitoefent op het rijgedrag dan alcohol. Door op lange termijn te weinig te slapen, zal je vaker onoplettend handelen. 

Pijnlijke en vermoeide spieren

Wie lijdt aan een chronisch slaaptekort zal ook van lichamelijke klachten niet gespaard blijven. Denk maar aan spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of trillende handen. Vaak last van hoofdpijn ? Dan is de kans groot dat je meer dan gemiddeld behoefte hebt aan een kwalitatieve slaap. 

Stemmingswisselingen

Mensen die te weinig slapen zijn vatbaarder voor stemmingsschommelingen, stress en depressies. Te weinig slaap verandert namelijk het systeem van serotonine – het gelukshormoon – in de hersenen.

Te weinig serotonine zorgt voor een hogere mate van prikkelbaarheid, lichtgeraaktheid en neerslachtigheid en wordt direct in verband gebracht met somberheid. Je zal bijvoorbeeld merken dat je sneller boos wordt om dingen die je voordien met gemak kon relativeren. 

Verstoring immuunsysteem en metabolisme

Een goede nachtrust is essentieel voor een goed werkend metabolisme en immuunsysteem. Als het immuunsysteem verstoort is, zal je automatisch vatbaarder worden voor bepaalde infecties, zoals griep en verkoudheid.

Virussen en bacteriën geraken dan gemakkelijker door het afweersysteem van het lichaam. Afweerstoffen worden namelijk in onze diepe slaap aangemaakt. Een slaaptekort, maar ook een tekort aan vitamine D in de wintermaanden, ligt hier vaak aan de basis. 

Verhoogd risico op overgewicht, obesitas en hart- en vaatziekten

Diverse studies wijzen uit dat er een verband bestaat tussen gewichtstoename en een tekort aan slaap. Dit omdat het hongergevoel toeneemt, terwijl het verzadigingsgevoel afneemt.

Wie te weinig slaapt is geneigd om meer en langer te eten. Men zal dan vaker grijpen naar een laatavondsnack, zoetigheden of junkfood. Op termijn ontstaat er een verhoogde kans op obesitas en meer kans op een te hoge bloeddruk. 

Conclusie: neem je slaapklachten serieus!

Er zijn talloze oorzaken die aan de basis kunnen liggen van slaapproblemen, gaande van stress tot een te hoge temperatuur in de kamer. Het belangrijkste is dat je een oplossing zoekt voor je slaapprobleem.

Vermijd ten allen tijde alcohol, cafeïne of schermen van laptops of smartphones tot 2 uur voor het slapengaan. Ze onderdrukken melatonine, het slaaphormoon dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt elke avond bij duisternis.

Voldoende melatonine is essentieel voor iedereen en zorgt ervoor dat ons lichaam overgaat in een slaaptoestand. Het verkort de oppervlakkige slaap en brengt je sneller naar een diepe slaap en REM-fase.

De productie van melatonine heeft eveneens een omgekeerd effect met activerende hormonen overdag zoals adrenaline en cortisol. Gelukkig kan je de natuur een handje helpen en je tekort aan melatonine aanvullen. 

Bio-Melatonine Complex

Sta voortaan weer uitgerust op met Bio-Melatonine Complex van Pharma Nord. Dit voedingssupplement bevat zeer snel opneembare melatonine. Laat kort voor het slapengaan onder de tong smelten.

Het effect? Een normale curve melatonine binnen de 20 minuten.  Bio-Melatonine Complex is vrij verkrijgbaar in de apotheek.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…