Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

INTERNATIONALE DAG VAN DE SLAAP Eén op twee slaapt niet goed

Lisa Piotti
4 min read

Vandaag is het World Sleep Day. Daarom voerde Emma – The Sleep Company een groot slaaponderzoek uit in drie van zijn grootste markten: Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zo kwam het Duitse sleeptechbedrijf erachter dat slechts 47 procent van de mensen hun slaap als goed of geweldig beoordeelt.

Zo’n 53 procent van de respondenten gaf dus aan geen goede nachtrust te hebben. Dat is een alarmerend groot getal, want goed slapen is van cruciaal belang voor onze gezondheid en ons welzijn. Het staat met verschillende dingen in contact, zoals onze eetgewoontes en voldoende lichaamsbeweging. Dat bleek ook uit de resultaten van Emma’s slaaponderzoek. Een derde van de ondervraagden bevestigden dat hun dagelijks leven werd beïnvloed door hun slaappatroon. Meer dan de helft voelt zich minstens een keer per week slaperig bij het uitvoeren van dagelijkse taken, en een kwart van de mensen hebben na een slapeloze nacht hun emoties minder onder controle en zijn minder goed in staat rationele keuzes te maken.

Oorzaken van slechte slaap

De oorzaken van een slechte nachtrust variëren. Toch zijn er drie oorzaken die frequent werden aangehaald: een derde van de ondervraagden heeft moeite om in slaap te vallen, en ruim de helft wordt vaak wakker gedurende de nacht en gaf toe dat angst hun slaap beïnvloedt.

Hoe komt het dan dat we bijvoorbeeld vaak moeite hebben om in slaap te vallen? Drie vierde van de ondervraagden gaf toe geen bedtijdrituelen te hebben. Dat zou nochtans goed kunnen helpen, want zo’n ritueel creëert een routine die ons lichaam laat weten dat het tijd is om te slapen. Van de 25 procent die wel een bedtijdritueel hebben, is dat verontrustend genoeg bij de helft van de mensen tv kijken of scrollen op hun telefoon of tablet.

Het belang van goed slapen

‘Slaap speelt een belangrijk rol in het fit en gezond houden van ons lichaam’, zegt Verena Senn, neurobioloog en hoofd slaaponderzoek bij Emma. ‘Als je elke nacht voldoende slaap van goede kwaliteit krijgt, word je wakker als de beste versie van jezelf, omdat je je lichaam en geest de tijd hebt gegeven om zich op te laden en fris wakker te worden.’

Of het nu gaat om ons beroepsleven, onze relaties, ons zelfvertrouwen of onze geestelijke gezondheid: de positieve invloed van goed slapen reikt ver. Zo kan goed slapen studenten helpen hogere examencijfers te behalen. En ook onze zin in seks vergroot wanneer we goed en genoeg slapen. Een optimale nachtrust duurt idealiter ongeveer zeven tot negen uur.

Je bed is geen sofa

Maar liefst 60 procent van de ondervraagden gaf aan dat hun slaapkamer niet als gezellig toevluchtsoord beschouwd wordt. Een derde van hen gaf toe in bed ook andere dingen te doen dan slapen, zoals studeren of eten. Dat kan ervoor zorgen dat je lichaam die ruimte dus ook gaat zien als productieve ruimte, en je dus gaat wakker houden wanneer je in je bed ligt. Maak dus van je kamer een gezellig toevluchtsoord en gebruik hem uitsluiten voor slaap en seks. Eten doe je sowieso beter aan een keukentafel!

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…