Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is slaapapneu en hoe herken je het?

Gezond.be
4 min read

Geschreven met input van Ruysdael Slaapkliniek.

Word jij vaak moe wakker terwijl je voor je gevoel wel lang genoeg geslapen hebt? Dan is de kans groot dat je last hebt van apneus tijdens je slaap. Vraag jij jezelf ook wel eens af: wat is slaapapneu? Lees dan snel verder, want in dit artikel lees je er alles over!

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu betekent dat je adem geregeld hapert terwijl je slaap, dit heb je vrijwel nooit in de gaten. Er kunnen twee verschillende redenen zijn dat dit gebeurt, en dus worden er twee vormen van slaapapneu onderscheiden, namelijk obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. De eerste vorm heeft betrekking op apneus die ontstaan door een letterlijke blokkade van de keel, bijvoorbeeld door de tong, de amandelen of het zachte gehemelte. De tweede vorm slaat op apneus die het gevolg zijn van een verstoring in de hersenen. De longen krijgen dan namelijk minder (of slechte) signalen van de hersenen om adem te halen, waardoor ze minder goed functioneren. In beide gevallen kan het van grote invloed zijn op hoe je je voelt en overdag functioneert. Daarom is het slim om bij elk vermoeden van slaapapneu een slaaponderzoek uit te laten voeren bij een speciale slaapkliniek.

Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?

Doordat je adem geregeld stokt kom je in feite nooit in een diepe slaap. Daardoor ben je constant moe, terwijl je dus het gevoel hebt dat je genoeg geslapen hebt. Je hebt moeite met concentreren en ook je conditie is niet omhoog te krikken. Daarnaast hebben veel mensen vaak last van hoofdpijn, vooral in de ochtend. Daarnaast kun je het merken aan enkele symptomen gedurende de nacht. Je partner merkt bijvoorbeeld op dat je flink snurkt, en soms wordt je zelfs zelf wakker van het geluid dat je produceert. Daarnaast hebben veel mensen met slaapapneu geregeld last van restless legs gedurende hun slaap, en lijden ze aan opvallend levendige nachtmerries. Als jij bij al deze symptomen een vinkje kunt zetten (of zelfs bij enkele) is de kans groot dat ook jij last hebt van apneus tijdens je slaap. Maak in dat geval een afspraak bij je huisarts en vraag om een slaaponderzoek.

Hoe gaat een slaaponderzoek in zijn werk?

Bij de Ruysdael Slaapkliniek kunnen ze tijdens je slaap allerlei dingen opmeten. Je hartslag bijvoorbeeld, maar ook hoe vaak je adem haalt en hoeveel je beweegt. In de kliniek (of thuis) ga je gewoon naar bed op het tijdstip dat je gewend bent, en gedurende je slaap worden al deze gegevens opgemeten. Misschien heb je wel geregeld zuurstoftekort tijdens je slaap, of word je constant wakker na een flinke apneu. Jouw gehele slaappatroon wordt in kaart gebracht, en daarna krijg je een advies betreft de aanpak. Als je inderdaad last hebt van apneus kunnen er diverse zaken helpen. En anti-snurkbeugel is daar een hele simpele van, maar er is ook een speciaal apneu-apparaat dat je thuis kunt gaan gebruiken. Ook wordt veel mensen aangeraden om af te vallen, want overgewicht is een belangrijke oorzaak van slaapapneu.

Hopelijk vraag je jezelf niet meer af ‘wat is slaapapneu?’ en ben je wat wijzer geworden. Als je denkt dat jij er ook last van hebt kun je het beste naar je huisarts gaan en uitleggen wat je symptomen en vermoedens zijn.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…